Вулкан причинил първото масово измиране

Първото известно масово измиране в историята на планетата е резултат от опустошителни вулканични изригвания на територията на днешна Австралия преди 510 милиона години. Това се твърди в ново изследване на професор Фред Джордан от университета Къртин, Австралия.

В резултат на този катаклизъм, от картата на биологичното разнообразие са отпаднали около 50% от видовете, населяващи Земята по онова време. Вулканът е причинил промени в климата и океаните – фактори, които всъщност са довели до изчезване на видовете.

Учените знаеха, че ликвидирането на 50 на сто от видовете е резултат от климатични промени и изчерпване на кислорода в океаните, но точният механизъм, причинил тези промени, досега не беше известен, коментира професор Джордан. Вече се смята, че масовото измиране на видовете преди 510 милиона години е предизвикано от изригвания на вулкан в провинция Калкаринджи, Австралия.

По-конкретно, вулканът е изпуснал огромни количества серен диоксид, метан, въглероден двуокис и други съединения, които са променили не само климата на планетата, но и химичния състав на океаните. Когато се сблъскали с тези нови условия на околната среда, много видове не успели да се адаптират и в крайна сметка изчезнали, заключава екипът на Фред Джордан.

Нещо повече, професорът от Къртин вярва, че и другите масови измирания, документирани в историята на нашата планета, също са резултат от интензивна вулканична дейност. Установена е почти перфектна хронологична корелация между големите вулканични изригвания, климатичните промени и масовите измирания през последните 550 милиона години, твърди Фред Джордан.

Той дава за пример изригването на вулкана Пинатубо през 1991 г. Емисиите серен диоксид, които тогава се задържаха в околната среда, причиниха траен спад с няколко десетки от градуса на средните глобални температури. „Ако сравнително малки изригвания като Пинатубо могат да повлияят на климата, само си представете какво може да направи една вулканична област с площ, равна по размер на Западна Австралия”, казва професор Джордан.

Коментар