Учени намериха по-добър материал от графена

Много изследователи свързват бъдещето на високите технологии с графена, който трябва да замени силиция като основен материал за полупроводниковите продукти. Преди още да е усвоен потенциалът на графена обаче, екип от учени обещава нещо още по-добро.

Изследователи от университетите Оксфорд, Станфорд и Бъркли са създали материал, който има всички велики свойства на графена, но вместо 2D представлява 3D структура, съобщи Nature.

Именно 2D същността на графена затруднява неговото производство. Графенът е материал на въглеродна основа, изработен от листа с атомни слоеве в шестоъгълна форма. Разделянето на листата влошава връзките между атомите в краищата и това намалява издръжливостта на продуктите от графен.

Новият материал кадмиев арсенид е оформен като 3D кристал, но електроните действат в него така сякаш нямат маса, точно както при графена. Тази особеност прави материала използваем в свръх-проводници, свръх-устройства за съхранение, супер-кондензатори и всякакви други „супер” продукти.

Учените вече са тествали образци, направени от кадмиев арсенид. Като се има предвид, че новият материал е с по-голям потенциал за разрастване и дълготрайност, графенът може да бъде изместен от плановете на разработчиците.

Коментар