Прогнозата за РС пазара остава мрачна

Основната причина за спада на РС пазара е добре известна – нарастващата популярност на таблетите и смартфоните

Основната причина за спада на РС пазара е добре известна – нарастващата популярност на таблетите и смартфоните

Ситуацията на пазара за персонални компютри няма да се подобри почти с нищо тази година, гласи нов доклад на анализаторската компания IDC. Очаква се спадът в продажбите да продължи, което е повече от лоша новина за производителите на РС.

IDC прогнозира 6-процентен спад на РС продажбите спрямо нивото от 2013 г. За сравнение. Известно успокоение е фактът, че през миналата година пазарът отбеляза двуцифрен спад от 10%.

Основната причина за тази нерадостна картина в РС сектора е добре известна – нарастващата популярност на таблетите и смартфоните, особено в развиващите се страни, която води до спад в търсенето на персонални компютри.

Друга заплаха за РС-тата са компютрите трансформъри – това са всъщност таблети, които могат да се използват също като ноутбуци и дори в ролята на настолни компютри, благодарение на модул с клавиатура и специална док станция. Подобна многофункционалност и компактност е особено привлекателна на фона на големите системни блокове на традиционния РС.

IDC прогнозира, че до края на годината 20% от жителите на планетата ще ползват таблети и смартфони. Освен това в много от развиващите се държави хората започват да ползват таблети и смартфони, преди още да са работили на персонален компютър.

През настоящата година на пазара ще бъдат доставени 296,3 млн. броя компютъра, спрямо 315,1 милиона през 2013 г., прогнозира IDC. В близките четири години се очаква забавяне на темпото на спад на РС пазара, като през 2018-та продажбите ще възлязат на около 287,3 млн. броя.

Коментар