Бизнес акселератор в подкрепа на соларните проекти

Холандски предприемачи се стремят да наложат модел на обществено финансиране, който да намали цената за по-мащабни PV системи

Холандски предприемачи се стремят да наложат модел на обществено финансиране, който да намали цената за по-мащабни PV системи

Нов модел на обществено финансиране за соларни проекти набира скорост. Двама млади холандски предприемачи стартираха бизнес акселератор „We Share Solar” и планират да пуснат онлайн портал за обществено финансиране през следващия месец.

Матиас Олиеман и Свен Плунт, съоснователи на „We Share Solar”, потвърждават старата максима, че нуждата е майка на изобретателността. На фона на липсата на субсидии за комерсиални покривни инсталации в Холандия, двамата предприемачи се стремят да наложат този модел на финансиране с надеждата да намалят цената за по-мащабни PV системи, пише GreenTech.bg.

„Ако се вгледате в соларните енергийни системи и техния бизнес модел, времето за изплащане на широкомащабните системи за слънчева енергия е доста дълго, до 20 години – под голям мащаб се има предвид повече от 50 кВт”, казва Олиеман. „При всичко над 50 кВт можете просто да получите цена на едро за вашето PV електричество”.

Олиеман е инженер и основател на компания за разработване и инсталиране на слънчеви проекти от 2009 г. Той и колегата му финансирали първата покривна PV инсталация на холандско футболно игрище.

По-рано тази година двамата намерили обществено финансиране за двуетапния 295 кВт проект. Според тях, това се оказало доказателство за концепцията на портала, който сега разработват. Първата версия на портала би трябвало да стане готова до месец.

Коментар