Рекорд на пазара за сливания и поглъщания

Общата стойност на световния пазар за сливания и поглъщания (M&A) достигна 1,75 трилиона долара през първата половина на 2014 година. Това е със 75% повече спрямо същия период на предходната година и рекордно висока стойност от 2007-ма насам, сочи анализ на Thomson Reuters.

Броят на сделките обаче е намалял от 17698 през първото полугодие на 2013-та до 17 820 в периода януари-юни на настоящата година. Анализаторите очакват по-нататъшен възход на M&A пазара при липса на геополитически и икономически сътресения.

В компаниите се е натрупала огромна маса свободни пари, като освен това са налице изключително изгодни възможности за привличане на допълнително финансиране. Тези фактори подкрепят стратегическия императив за сключване на M&A сделки. Корпоративните играчи се държат агресивно на пазара, ако набелязаните цели не желаят да сменят собствениците си.

От началото на годината са предприети 38 опита за недружелюбно поглъщане на обща стойност 150 млрд. долара, докато през първата половина на 2013 г. са провокирани 19 подобни сделки на стойност 8 милиарда долара.

Най-яркият пример за агресия е опитът на американската фармацевтична корпорация Pfizer да купи англо-шведската AstraZeneca за 119 млрд. долара. Тази сделка щеше да стане най-скъпата през 2014 г., но AstraZeneca успя да я предотврати.

Около 70% от обявените през първото полугодие сделки на стойност над 1 млрд. долара са довели до поскъпване на акциите на купувачите, сочи анализът. През същия период на миналата година този показател е бил 60%, а за последните седем години – 55%.

По-лесно е да купиш, отколкото да развиваш. От това правило се ръководят големите играчи на M&A пазара във всички ключови региони – САЩ, Европа и Азия. Стремежът да се избягват рискове и опирането на органичния ръст в първите години след глобалната финансова криза сега се сменят с увереност, че ръст на бизнеса може да се постигне по-лесно чрез поглъщания, отколкото с градеж.

Мотив за поглъщане при трансграничните сделки често е възможността за намаляване на данъците. Все повече американски корпорации придобиват свои конкуренти в чужбина от подобни съображения.

Сред топ сделките на M&A пазара пред първото полугодие попадат покупката на Comcast от Time Warner Cable за сумата от 70,7 млрд. долара, както и на придобиването на месинджъра WhatsApp за 19 млрд. долара от Facebook.

Коментар