Официално: Microsoft ще съкрати 18 000 души

Сатя Надела потвърди официално ширещите се слухове за съкращения в Microsoft (снимка: Microsoft)

Сатя Надела потвърди официално ширещите се слухове за съкращения в Microsoft (снимка: Microsoft)

Microsoft ще съкрати 18 000 души през следващата година, съобщи днес главният изпълнителен директор Сатя Надела. 12 500 от тях са бивши служители на подразделението за устройства на Nokia, което Microsoft придоби.

В момента компанията работи по съкращаване на първите 13 000 позиции и много от засегнатите служители ще бъдат уведомени в идните шест месеца, предаде CNET.

Microsoft е в процес на трансформация, за да разшири дейността си извън традиционния бизнес със софтуер в посока хардуер и облачни услуги. Тези промени обаче имат своята цена, вкл. съкращаване на работни места. По-рано този месец Сатя Надела намекна в отворено писмо за предстоящи големи промени с цел възстановяване на иновациите и подобряване на оперативността на компанията.

Не е изненада за анализаторите, че основната тежест ще понесат бившите служители на Nokia. След затваряне на сделката през април тази година към Microsoft се присъединиха 25 000 души от финландската компания, което натоварва сериозно бюджета за заплати.

Начело на подразделението за устройства и услуги е бившият CEO на Nokia – Стивън Елоп. Microsoft уверява, че ще продължи да развива бизнеса със смартфони Lumia, които са критични за успеха на мобилната платформа Windows Phone.

Коментари по темата: „Официално: Microsoft ще съкрати 18 000 души”

добавете коментар...

  1. Rado555

    Финландците са умен народ,но явно корпоративните интереси надделяват над разума и като резултат,Майкрософт за втори пореден път разбиват една компания,която бе символ на иновативността и финансовия просперитет. Винаги съм бил фен на телефоните Нокиа….докато не излязоха смарт моделите им със Симбиан или Уиндоус мобайл.Последно се мъчих с една Нокиа (Г)лумиа…Логично беше,след като загробиха финансово Нокиа,сега и да я довършат откъм кадри. Жалко за професионалистите,които са работили години за компанията.

  2. 1/1

    Хайде Microsoft още няколко годинки и ще живеете само то патенти тролове такива.

  3. :o)

    Добър ден НОКИЯНЦИ…и довиждане 🙂

  4. Йордан

    Това е добра новина за Европа. Тук и без това има сериозна липса на качествени кадри (говори се за негостиг от 500 000 специалисти), така че 18 000 висококвалифицирани спецове винаги са добре дошли.

  5. добре ве

    e kak:) pyrvo gi vzemat uj nali sa im obeshtali, posle uvolnenie 6tot nqq resursi… are begi:)

  6. maxobg

    Майкрософт и българите си приличат,до каквото се докоснат и се разваля !! да му мисли Европата !!

  7. petrova

    *Nokia Lumia

  8. petrova

    Критично зле е положението при тях…Издишат и са на път да отпаднат от състезанието…

Коментар