Злато и сребро за отбора ни по информатика

Българските медалисти от олимпиадата по информатика в Тайван - Момчил Пейчев, Енчо Мишинев и Христо Венев

Българските медалисти от олимпиадата по информатика в Тайван – Момчил Пейчев, Енчо Мишинев и Христо Венев

Българският отбор по информатика спечели два златни медала и един сребърен на Международната олимпиада по информатика в Тайван. Постижение за страната ни също така е избирането на проф. Красимир Манев за президент на Международната олимпиада по информатика на общото събрание на международния комитет, проведено по време на състезанието, съобщиха от Мусала Софт.

В олимпиадата участваха 316 състезатели от 82 държави. С медалите си отборът ни класира България на седмо място в световната ранглиста по информатика.

Проф. Красимир Манев вече е президент на Международната Олимпиада по информатика

Проф. Красимир Манев вече е президент на Международната Олимпиада по информатика

Златни отличия завоюваха Христо Венев, ученик от СМГ „Паисий Хилендарски” в София, и Енчо Мишинев от Математическата гимназия „Атанас Радев” в Ямбол. С постижението си Енчо успя да се класира в ТОП 10 на най-добрите състезатели по информатика в света. Сребърен медал спечели Момчил Пейчев от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна.

„Изключително представяне на българския отбор тази година! От 2010 насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти”, сподели Антон Шиков, треньор на едно от златните ни момчета.

В подготовката на олимпийците участваха освен Антон Шиков още Руско Шиков, Бисерка Йовчева, Велислава Емилова, Павлин Пеев, Галина Момчева, Петър Петров, Бойко Банчев и Явор Никифоров. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Красимир Манев. Българските олимпийци пристигат на летище София днес следобяд с полет от Амстердам.

Международна олимпиада по информатика стартира през 1987 година в България, основана от проф. Благовест Сендов като представител на страната ни в ЮНЕСКО. Олимпиадата е най-престижното състезание по компютърни науки в света.

Коментари по темата: „Злато и сребро за отбора ни по информатика”

добавете коментар...

  1. fofu

    Браво на децата. Единствено те да донесат хубави новини в нашата държава.

  2. Юлиян

    Браво!

  3. Дърто магаре

    Браво, пичове!
    Такива като вас радват сърцето на дъртото магаре!

  4. Иван

    Честито!
    Още много и много успехи!

  5. Anonymous

    respect 😉

Коментар