Пилот на Боинг губи контрол, увлечен по iPad

Самолет на индийска авиокомпания за малко да катастрофира, в резултат на невнимание от страна на втория пилот.  Боинг 777-300 на Jet Airway с 280 пътници на борда загубил 1500 метра височина, докато пилотът се забавлявал с таблет iPad по време на полет от Брюксел за Бомбай.

Ситуацията се усложнила допълнително, заради конфликтите в Украйна и Ирак, които възпрепятстват определени пътнически маршрути над тези страни. Докато летял над Турция, индийският Боинг не спазил строгите изисквания за височина на полета при пренасочване на курса над други територии, съобщи Engadget.

За щастие, опасността била забелязана от диспечера, който предупредил екипажа на Боинг 777. Инцидентът не бил докладван на службата за гражданска авиация в Индия, но все пак станал достояние на обществеността след анонимен сигнал.

Провинилият се пилот вече е отстранен от работа, а специална комисия разследва инцидента. Предполага се, че първият пилот е заспал на волана, а неговата помощничка през това време се забавлявала с игри на iPad. По принцип, пилотите на пътническия самолет са имали право да ползват таблети на Apple, но само за работни цели.

Коментари по темата: „Пилот на Боинг губи контрол, увлечен по iPad”

добавете коментар...

  1. Цветан

    @:) – Няма да е лошо да обогатиш малко знанията си.
    @:)) – “Журналистите” от “Technews” май трябва да последват горния ми съвет. 😀

  2. :)))

    Волан?!

  3. :)

    Винаги съм си мислил, че пилотите се занимават със кацане/излитане на самолета а след това всичко се поема от автопилота (докато не излезе някоя непредвидена ситуация).

Коментар