Първи 3D модел на земетресение

Действията не могат да бъдат обезсмъртени, освен ако не се заснемат или нарисуват. Резултатите от тях обаче определено могат да бъдат представени по най-различни начини. Пример за това даде американецът Дък Маккюн, който направи 3D изображение по данни от земетресение, регистрирано от Геологическата топографска служба на САЩ.

На 24 август тази година мъжът се събудил от силен трус, поразил Напа, Калифорния. Земетресението достигнало магнитуд 6,1 по скалата на Рихтер и довело до нараняване на 200 души и до щети на стойност близо 1 милиард долара.

Маккюн имал желание да сравни земетресението с някои от другите по-големи такива, разтърсвали района на Сан Франциско, и тъй като има опит в триизмерния печат, решил да го използва като средство за постигането на целта.

Геологическата топографска служба на САЩ съхранява данни за земетресения от 1989 година насам. Маккюн успял да получи необходимата информация именно от нея. Като предимство за осъществяване на идеята му послужил фактът, че работи за SpatialKey – компания, която създава програми за картографиране с цел изучаване на природни бедствия, както и различни продукти, необходими на застрахователната индустрия.

Първата стъпка за Маккюн била, разбира се, да се сдобие с нужните данни от Геологическата топографска служба – набор от полигони, показващи интензивността на разтърсване, и да ги обработи чрез географска информационна система. След това, благодарение на собствен софтуер, Маккюн направил 3D модел, който отпечатал с принтер Afinia Series H в гаража си.

Маккюн разделил изображението на 9 участъка, тъй като искал да запази разграфената структура на данните. Така делото на Маккюн на пръв поглед изглежда просто прищявка, но вече се коментира и възможността то да бъде разглеждано като изкуство. Маккюн възнамерява да изобрази по триизмерен начин и други земетресения.

Коментар