AirVR – допълнена реалност за iPad mini и iPhone 6 Plus

AirVR не може да се сравнява по качество с Oculus VR, но камерата на епълските устройства позволява използването му за допълнена реалност

AirVR разчита на ресурсите на iPad mini и iPhone 6 Plus, за да предложи допълнена реалност на потребителите

Канадската компания Metatecture лансира в Kickstarter проект за шлем за виртуална реалност AirVR на цена от само $45 във версии за iPad mini и iPhone 6 Plus (AirVR+). Eкранът (Retina) на таблета обезпечава резолюция 1024?1200 пиксела за всяко око, а на смартфона – 960?1080.

Двете устройства на Apple имат много висока резолюция, която е критично важна за виртуалната реалност, и в допълнение разполагат с набор от датчици, вкл. GPS, цифров компас, мрежови модули, микрофон, говорители и камера, а iPhone 6 Plus – барометър и датчик за приближение.

AirVR разчита на ресурсите на iPad mini и iPhone 6 Plus, за да предложи допълнена реалност на потребителите

AirVR не може да се сравнява по качество с Oculus VR, но камерата на епълските устройства позволява използването му за допълнена реалност

AirVR разчита също така на изчислителните възможности на iPad mini и iPhone 6 Plus. Софтуерът за устройството е разработен от Metatecture. Така получената система следи прецизно движението и положението на потребителя.

Подобно решение не може да се сравнява по качество с Oculus VR, но камерата на епълските устройства позволява използване на AirVR в областта на допълнената реалност. AirVR поддържа съществуващия SDK за Unity3D 5.0, така че 3,3 млн. разработчици могат да пренесат своите игри и приложения на новата платформа.

Долната част на сензорния екран на iPad и iPhone е заделена за показване на бутони за настройка. Metatecture препоръчва използване на безжичен контролер за управление.

Приложението AirWare позволява разглеждане на различни 3D сцени, добавяни от разработчиците

Приложението AirWare позволява разглеждане на различни 3D сцени, добавяни от разработчиците

AirVR позволява гледане на триизмерни филми и снимки. За целта се използват приложения MovieVR и PhotoVR, а с помощта на PanoramaVR и вградената камера могат да се създават сферични панорами. Приложението AirWare пък служи за разглеждане на различни 3D сцени, добавяни от разработчиците.

Очаква се първите AirVR системи да станат достъпни за инвеститорите в Kickstarter през декември, а продажбите ще започнат през януари. Разработчикът планира да създаде и версия на AirVR за Android устройства и Surface на Microsoft.

Коментари по темата: „AirVR – допълнена реалност за iPad mini и iPhone 6 Plus”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    “Само” $45 за парче пластмаса и два лещи. Поне лещите стъклени ли ще са, или ще са си от пластмаса?
    Все си мисля, че цифровият компас едва ли ще работи във всички посоки, т. е. ще трябва смарфона да е хоризонтално, което е точно наобратно от стандартното положение на показаното устройство.
    Друго което не пише в статията е, дали в iPhone-ите има датчик за ускорение. Без такъв движението на човека ще се следи изключително трудно.

    Накратко моята оценка е – по-скоро не си струва.

  2. Иво

    Има неща, които като не разбираш просто не се занимаваш стях и оставяш на по добрите да водят хорото,защото ставаш смешен. Когато отхапаната ябълка стигне тази фирма има много боб на яде /Sensics Smart Goggles Android 4.0 Virtual Reality Helmet

    “http://www.youtube.com/watch?v=PXLU7GDHtsg”

Коментар