HP продава част от мрежовия си бизнес

HP възнамерява да продаде мажоритарен дял в мрежовата компания H3C Technologies

HP възнамерява да продаде мажоритарен дял в мрежовата компания H3C Technologies

HP планира да продаде част от своя бизнес с мрежови решения от корпоративен клас, твърдят Уол Стрийт Джърнъл и Блумбърг, позовавайки се на информация от собствени източници.

Очаква се ИТ гигантът от Пало Алто да се раздели с китайската компания H3C Technologies, която беше придобита заедно с покупката на 3Com за $2,7 млрд. HP търси частни инвеститори, които са заинтересовани да притежават 51-процентен дял от H3C, която се оценява на $5 млрд.

H3C (от Huawei и 3Com) разработва мрежово оборудване и софтуер за корпоративни клиенти. Този бизнес носи малка част от приходите на HP – за последната финансова година, приключила на 31 октомври 2013, те възлизат на 2,53 млрд. долара при общи приходи на HP в размер на $112,3 млрд.

В момента HP извършва реструктуриране, в рамките на което ще се обособят две отделни компании – HP Inc. за компютри и принтери и HP Enterprise за корпоративно оборудване, софтуер и услуги.

Според анализатор от Forrester Research, при разделяне на бизнеса на HP,  управлението на H3C в Китай ще стане твърде сложно. Продавайки мажоритарен дял в компанията, HP ще се избави от изпълнителни отговорности, но ще продължи да печели от този бизнес.

Коментар