Консолидацията в зеления сектор забавя темпо

Компаниите за чиста енергия са привлекли $ 3,6 млрд. през третото тримесечие

Компаниите за чиста енергия са привлекли $ 3,6 млрд. през третото тримесечие

Консолидацията в зеления бизнес забавя темпо, сочи анализ на Clean Energy Pipeline. През третото тримесечие всички видове инвестиции в зеления сектор бележат увеличение, с изключение единствено на корпоративните обединения.

Глобалните инвестиции в чиста енергия са достигнали 64 милиарда долара през третото тримесечие на годината, отчита докладът. Това означава повишение с 11 на сто спрямо същия период на миналата година, пише GreenTech.bg.

Проектите за чиста енергия се радват на увеличение на инвестициите със 17 процента спрямо същия период на миналата година. Нетната им стойност е 41,8 млрд. долара. Водещ фактор за растежа е скокът от 15 на сто през тримесечието, отчетен в азиатските страни, сочи анализът на Clean Energy Pipeline.

Сделките на публичния пазар са достигнали най-високото си ниво за три години. Компаниите за чиста енергия са набрали $ 3,6 млрд. през вторични, конвертируеми облигации и първични публични предлагания.

Въпреки положителните цифри обаче, активността в областта на сливанията и придобиванията е „по-приглушена”, казват анализаторите. В тази сфера е налице 33 на сто спад. Нетната стойност на тази част от инвестициите възлиза на 17,1 млрд. долара.

Коментар