MasterCard пусна мобилни плащания с Apple Pay

Мобилните плащания чрез новата система Apple Pay вече са достъпни за потребителите в САЩ чрез ъпдейта iOS 8.1. Услугата може да се ползва от клиенти на MasterCard чрез мобилните устройства iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad Air 2 и iPad mini 3, съобщи картовият оператор.

Потребителите на кредитни или дебитни карти MasterCard могат да използват Apple Pay с помощта на услугата MasterCard Digital Enablement Service (MDES). Apple Pay въвежда нов стандарт за криптиране EMV, в допълнение към функции за сигурност като Touch ID, код за одобрение на всяко плащане и „токенизация” чрез MDES.

В магазина потребителите могат да платят чрез доближаване на своя iPhone близо до безконтактен четец, като държат пръста си на Touch ID или като въведат паролата си. Така транзакцията ще бъде потвърдена за секунди. За покупки през мобилно приложение на търговец потребителите трябва само да докоснат с пръст устройството, за да платят и да разрешат действието с Touch ID или въвеждане на парола.

Собствениците на новия iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPad 2 Air и iPad mini 3 вече могат да използват техните MasterCard кредитни или дебитни карти, издадени от няколко банки, за плащания с Apple Pay. В следващите месеци много други банки ще се присъединят към инициативата, която обединява и водещи търговци.

Безконтактни плащания ще се приемат в магазините на някои от най-посещаваните търговци на дребно в САЩ, както и във всички магазини на Apple в САЩ. Приложение MasterCard Nearby, налично в App Store, помага на потребителите да намират търговци близо до текущото им местоположение, които приемат безконтактни плащания.

Коментар