Шест проекта за ИТ обучение вече са одобрени по EUGA

Мрежовият гигант Cisco, чрез своя офис у нас, и Асоциацията на индустриалния капитал в България се присъединяват към програмата European Union Grants Advisor (EUGA), стана ясно днес на пресконференция в София.
„Cisco ще се възползва от опита и експертите си, за да добави стойност към програмата EUGA”, заяви Петър Иванов, управляващ директор на българския офис на компанията.
Още през октомври миналата година, по инициатива на Microsoft, консорциум от водещи компании, публични организации и институции стартира програмата за България. Нейната цел да информира малките и средни предприятия и публични организации за възможностите за финансиране, предоставяни от фондове на Европейския съюз, както и да ги консултира и подпомага при изготвяне на проектни предложения.
EUGA се фокусира основно върху инвестиции в областта на иновациите, информационните и комуникационни технологии, разработката и внедряването на нови технологии, стартирането на нов бизнес и стимулирането на заетостта.
„Чрез EUGA българските малки и средни предприятия, обществени институции и неправителствени организации получават ясна информация и по-добър достъп до фондовете на ЕС. По данни на програмата в рамките на целия Европейски съюз малките и средните предприятия изпитват необходимост да бъдат подпомагани, за да реализират инвестиционните си намерения и да получат европейско финансиране”, каза Огнян Киряков, генерален директор на Microsoft България.
От началото на програмата са реализирани повече от 120 индивидуални консултации, а 25 проекта са подадени за одобрение. 5 месеца след официалния старт на програмата, тя вече има първите си резултати. Одобрени са 6 проектни предложения. Те получават финансиране с обща стойност над 250 000 евро по Оперативна програма „Развитие нa човешките ресурси” за ИТ обучение на 800 души, извършвано от организации-партньори на Microsoft, вкл. New Horizons, Бора Сълюшънс и iCentres.
“Като организация, обединяваща над 1200 български компании, за Асоциацията на индустриалния капитал в България е от изключителна важност да се изработи ефективен механизъм, който да подпомага бизнеса и социалните партньори при кандидатстване за средства от европейските фондове”, коментира Милена Ангелова, изпълнителен директор на АИК.

Коментар