ИКТ бизнесът ни да погледне навън

Въпреки положителното развитие от последните години, българският пазар е прекалено малък, за да позволи запазване на същите темпове на растеж без създаване на технологични иновации и развитие на компаниите на международните пазари. Това заяви Петър Статев, председател на управителния съвет на Българския ИКТ Клъстер, на състоялия се днес в София Международен форум за двустранни срещи в ИКТ сектора.
Мрежата на Европейски Офис Услуги (ЕОС) дава възможност за достъп на иновативни компании с ограничен финансов и логистичен ресурс до международни пазари на всеки континент.
„Време е да дадем възможност и на по-малките членове на българската ИКТ индустрия да погледнат към чужди пазари. Оттук нататък само предприемаческият дух и активността ще са фактор”, каза Статев.
Българският ИКТ Клъстер предлага на иновативни български малки и средни компании от сектора ИКТ да получат достъп до финансиране, услуги за бизнеса и международни пазари по целия свят.
Проектът, подпомаган от Европейския съюз, има свои представители в над 50 високоразвити технологични региона от Северна и Южна Америка, Азия, Европа и Африка. Тези партньори могат да предоставят на всяка нуждаеща се компания безплатно до края на 2008 година технологично ноу-хау и бизнес-инкубатор услуги – офис пространство и офис услуги, контакти с бизнес организации, бизнес ноу-хау и консултиране, инвестиции и финансиране.
По време на форума Българският ИКТ Клъстер представи инвестиционната си програма ФОРЕНТИН – за финансиране и инвестиране в ИКТ компании с висок иновативен потенциал.
Българските ИКТ специалисти са известни по света, заяви Жерар Бон, координатор на проекта ЕОС.
“Основна част от дейността ни е да създадем контакти между малките развойни компании и големите технологични такива. Смятам, че българските компании от сектора имат много добър потенциал да се развиват на международно ниво и ние сме тук, за да им помогнем”, добави Бон.
В рамките на събитието се проведоха срещи на регионални компании от България и Хърватска и персонални и институционни инвеститори.

Коментар