Microsoft пренася R&D дейност от Русия в Чехия

Microsoft окрупнява международните си центрове за разработки, за да бъдат по-ефективни

Microsoft окрупнява международните си центрове за разработки, за да бъдат по-ефективни, като за тази цел премества специалисти от Русия в Чехия

Microsoft реши да прекрати дейността си по разработка на Skype в Русия и да я прехвърли в Чехия. Част от служителите в Зеленоград ще преминат в Прага, съобщи руският сайт Ведомости, позовавайки се на официално изявление от Microsoft, която купи Skype през 2011 г. за сумата от 8,5 млрд. долара.

„Skype никога не е откривал свой офис в Русия – имаше само екип, който се занимаваше с разработки за Skype”, пояснява представителят на Microsoft Александра Паришева. През януари 2011 г. Skype придоби руския разработчик на услугата за мобилни видеосъобщения Qik за $150 млн. от венчърния фонд Almaz Capital.

По данни на служители в компанията, руският R&D екип на Skype се състои от около 100 души. Една трета от тях вече са се съгласили да преминат в Прага, а на останалите ще бъдат изплатени обезщетения.

Microsoft, от своя страна, твърди, че персоналът на Skype в Русия е по-малък, но компанията не посочва точния брой на служителите. Визите на съгласилите се да напуснат в посока Чехия ще бъдат готови до края на декември, като дотогава те ще продължат да работят в офиса в Зеленоград.

По думите на Паришева, Microsoft иска да подсили международните си центрове за изследвания и разработки (R&D) и затова част от разработчиците в Русия ще се преместят в Прага и други градове. Твърди се, че по този начин ще бъде повишена ефективността на R&D центровете и ще се обединят водещи специалисти, работещи в едни и същи направления.

Прехвърлянето на програмисти от Русия в Чехия се обяснява от Ведомости с политиката на Microsoft да намалява разходите. Според местни ИТ специалисти, компанията затваря офиса за Skype разработки в Зеленоград, заради логистична сложност и безполезност. Екипът там е наследен от Microsoft при покупката на Skype и досега не се е занимавал с ключови разработки за популярното VoIP приложение.

Коментар