Слънчеви лалета произвеждат ток в Етиопия

Aora могат да работят на ниво общност или село, осигурявайки електричество дори и по време на облачно време

Aora могат да работят на ниво общност или село, осигурявайки електричество дори и по време на облачно време

„Лалета” за добив на слънчева енергия се появиха постепенно в Израел, Испания, а сега и в Етиопия. Те се наричат Aora и са част от проект за устойчиво развитие на етиопското правителство, съобщи GreenTech.bg.

Aora събират слънчева енергия чрез 50 малки огледала. Те фокусират енергията за загряването на масло и въздух, създавайки налягане, което на свой ред задвижва турбини в лалетата. Турбините генерират електричество. Разтворът се движи без пара и вода – нещо важно за места, където липсва вода.

Етиопия има амбиции да развива икономиката си бързо и за целта строи язовира „Ренесанс”, който ще отклонява вода от Нил в Египет, за да произвежда хидроенергия. Но дори когато това чудо заработи, добиването на достатъчно енергия за народа ще отнеме още много време.

Ето тук се намесват лалетата Aora. Те могат да произвеждат необходимата енергия за училища, болници, за индустрията, за хладилно съхранение на храни в промишлеността и в дома.

Aora могат да работят на ниво общност или село, осигурявайки електричество дори и по време на облачно време или дъждовни дни, когато устройството превключва безпроблемно на биогорива.

За разлика от големите CSP системи, Aora се нуждае по-малко площ – около 3500 квадратни метра за един модул. Всеки модул може да осигури 100 киловатчаса електричество от слънчева енергия, както и 170 kW топлинна енергия. Хелиостатите в системата следват слънцето.

Системите Aora са модулни и цели ферми от подобни слънчеви лалета могат да заработят дружно, свързани в мрежа.

Коментар