Очакват ни тихи, многовекторни кибер атаки

Резкият възход на внезапни нови технологии прави кибер-опасностите трудно предсказуеми, заяви Ким Хареструп от Webroot

Резкият възход на внезапни нови технологии прави кибер-опасностите трудно предсказуеми, заяви Ким Хареструп от Webroot

Резкият възход на нови технологии, развили се бурно до степен на внезапност, често пъти оставя неподготвени потребителите, когато става дума за информационната им сигурност. Тази тенденция, която всъщност не е дотам нова, се ускорява през последните две години, а през 2015-та ще създаде куп предизвикателства за разработчиците на информационна сигурност, прогнозира Ким Хареструп, EMEA мениджър в Webroot, на конференция за информационна сигурност в София.

Един пример за внезапния възход на технологиите и съответните заплахи е бумът на мобилните устройства. Само за две години заплахите за Android-базирани устройства са се увеличили 20 (двадесет!) пъти. Към август 2014 година техният брой е над 2,6 милиона! Трудно е да се смогне с развиването на средства за защита на информацията при подобно експоненциално развитие.

По аналогичен начин и през 2015 година тенденциите в сигурността ще бъдат много трудни за прогнозиране и догонване, сподели Хареструп пред аудиторията от ИТ експерти и мениджъри на събитие, организирано от дистрибутора Компютър 2000 България, ИА ЕСМИС и МТИТС.

Закономерно можем да очакваме нарастване на обема на зловредния код наред с нарастваща сложност на атаките. Категорично ясно изразена тенденция е тихото присъствие на вредния софтуер – кодовете се пишат така, че да проникват и работят незабелязано.

Атаките ще са многовекторни – по линия на социалния инженеринг, фишинга и всякакви други подходи. Фокусът се запазва върху важната информация – предимно финансова. Поради това ще нарастват атаките, свързани с кражба на лични данни, вкл. самоличност, шпионаж и измами.

Най-трудното предизвикателство ще е нарастването на заплахите именно в посока на нововизникващи и бързо развиващи се нови технологии. Т. нар. „интернет на нещата” вече създава съвсем реалистични концепции и идеи, които доскоро изглеждаха смешно или най-малкото фантастично, като например идеята за хакване през „умния” хладилник!

Пак в рамките на интернет на нещата голяма възможност за инициаторите на атаките ще е т. нар. смарт-грид, който обхваща все повече видове устройства от различни производители с разнообразни софтуерни платформи, допълни Ким Хареструп.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Очакват ни тихи, многовекторни кибер атаки”

добавете коментар...

  1. Boko Glavara

    Всеки може да бъде изпратен в затвора за 10-15 години за Кибератака , хакерство.. Колко е да ти спретнат едно дело за нещо което не си направил..

    Именно за това ЦРУ прави пропаганда за заплаха от хакери – за да може да прати в затвора всеки , програмист , математик и физик.. Който е умен но не съдейства на ЦРУ е хакер. Който отказва да работи за Майкрософт , Гоогле и Оракле е хакер..

Коментар