Жестовият контрол става достъпен и за малките коли

„Инфрачервено одеяло” на Contental е икономичната алтернатива на обикновените дисплеи за управление с докосване

„Инфрачервено одеяло” на Contental е икономичната алтернатива на обикновените дисплеи за управление с докосване

Немската компания Continental работи върху интелигентна инфрачервена технология за жестов контрол на функциите в автомобила. Наречена „инфрачервено одеяло”, технологията ще позволи да бъдат заменени скъпите дисплеи за управление с докосване и дори ще позволи работа с ръкавици.

Използвани предимно в електронните уреди за забавление, системите за контрол с повече от един пръст вече ще намерят приложение и в ниския сегмент автомобили, благодарение на новата технология. „Още през 2011 г. ние демонстрирахме, че „инфрачервеното одеяло” може да превърне всяка повърхност в интериора на автомобила в интерфейс с водача”, припомня Фуук Уай Лий, мениджър за развитие на дисплеите в Continental Сингапур.

Технологията вече е развита до етап, в който разпознава типичните многоточкови докосвания като въвеждане на текст, плъзгане, фокусиране и отдалечаване, и щипване. „Инфрачервено одеяло” дори разширява възможностите за докосване – обичайните дисплеи, както е известно от днешните смартфони, не могат да бъдат използвани с обикновени ръкавици. „С нашата инфрачервена технология за управление с жестове няма нужда от специални ръкавици – „одеялото” е способно да разпознае жестове дори и на пръсти в ръкавици”, твърди Фуук Уай Лий.

„Инфрачервеното одеяло” на Continental е изградено от група източници на инфрачервена светлина по краищата на дисплея. Докато един ред LED е достатъчен за управление с един пръст, управлението с повече пръсти едновременно изисква два реда свързани инфрачервени светлини. Ако направите жест с повече пръсти пред дисплея, електрониката на интерфейса човек-машина разпознава местоположението на пръста чрез блокираната светлина.

„Предизвикателството е в интеграцията – нашата цел е да създадем източник на инфрачервена светлина, който се подава съвсем малко над повърхността на дисплея и все пак може да разпознава търсените многоточкови жестове”, пояснява Фуук Уай Лий.

С тази технология водачите на автомобили ще могат не само да изпълняват всички обичайни действия за управление с повече пръсти, но и лесно да управляват навигационната карта с жестове. Технологията на Continental ще бъде готова за серийно производство през 2017 г., уточняват от разработчика.

Коментари по темата: „Жестовият контрол става достъпен и за малките коли”

добавете коментар...

  1. bobo

    Представям си как със жест сменям станцията на радиото в Меганчето ми `97г 1.6

Коментар