Смартфон управлява модерна „Еко-къща 3.0”

Архитекти от компанията NOEM са създали модерен дървен дом само за 10 седмици в Кастейон, Испания. Еко-къща 3.0 им площ 96 квадратни метра и прави впечатление със своите заоблени ръбове, които са в синхрон с нейния иновативен, 100% дигитален дизайн.

Екологичната къща е проектирана с редица пасивни технологии и чрез използване на местни възобновяеми материали

Екологичната къща е проектирана с редица пасивни технологии и чрез използване на местни възобновяеми материали

Еко-къща 3.0 представлява един умен биоклиматичен дом от сглобяеми панели, който може да се управлява и контролира чрез смартфон за постигане на максимална енергийна ефективност, пише GreenTech.bg.

Благодарение на възможностите на съвременната цифровизация, NOEM е успяла да изпрати своите проекти директно към машините за рязане. Така сглобяемите панели за изработка на дома са оформени само за осем седмици.

Екологичната къща е проектирана с редица пасивни технологии и чрез използване на местни възобновяеми материали. Консумацията на енергия в дома, генерацията, потреблението на вода, температурата, влажността на въздуха, както и ред други данни за климата вътре могат да бъдат достъпвани от обитателите на къщата в реално време чрез смартфон и специално приложение.

От включването на осветлението и задействането на напоителната система в двора, всички системи в това модулно жилище са автоматизирани, програмируеми и свързани с безжичен интернет. Напоителната система, например, се адаптира в зависимост от данните за почвената влага и прогнозите за дъжд.

Данните за повишена концентрация на CO2 в дома задействат системата за механична вентилация. Системата за осветление пък може да се програмира предварително, да се включва чрез GPS или да се задейства от детектори.

Еко-къща 3.0 се състои от два дървени модула. По-големият от тях съдържа изпълнен със светлина хол, трапезария и кухненски бокс, които гледат към голяма веранда с южно изложение и тента през стъклена стена от висококачествен стъклопакет. Вторият модул се състои от спалня, баня и кабинет.

Дървените сглобяеми панели са изработени от твърди структурни плоскости от ламинирано дърво и и са изолирани с 16-милиметрови панели от дървесни влакна.

Коментар