България с най-висок ръст на сторидж пазара в ЦИЕ

Пазарът на външни системи за съхранение на данни (сторидж) в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бележи спад през третото тримесечие на 2014 г. България обаче е изключение с близо 80% увеличение на продажбите през отчетния период, сочи анализ на IDC.

България се откроява отчетливо в графиката на IDC за пазара на външен сторидж в региона на Централна и Източна Европа

България се откроява отчетливо в графиката на IDC за пазара на външен сторидж в региона на Централна и Източна Европа

Като цяло, пазарът на външен сторидж в ЦИЕ е намалял с 1,9% през тримесечието, спрямо същия период на предходната година, и достига $215,66 млн. Забавеният темп на растеж се дължи на събитията в Украйна и наложените санкции на Русия, в допълнение към падащите цени на петрола и газта – тези фактори създадоха неблагоприятен инвестиционен климат в региона и нарушиха финансовата стабилност.

България се откроява отчетливо в графиката на IDC. Пазарът на външен сторидж у нас през Q3 2014 е нараснал със 71,9% – най-висок показател в региона. Високи ръстове бележат също Словения (59,1%), Румъния (29,6%), Сърбия (26,2%) и Полша (21,2%).

Стагнацията на пазара, изразена в намаляващи ИТ инвестиции, ще продължи поне до края на 2015 г. ИТ пазарите в Полша и балканските страни са по-слабо засегнати, благодарение на поддържаните от правителствата проекти и инвестиционната активност в частния сектор.

Инвестициите на малкия и среден бизнес (SMB) в сторидж системи от начално ниво движат пазара в региона на ЦИЕ. Производителите агресивно налагат продукти от нисък клас (с цени до 25 000 долара), за да компенсират липсата на големи сделки. Продажбите в средния сегмент се възстановяват бавно, а в горния край на пазара се наблюдава спад, сочи анализът на IDC.

Решенията от среден клас ще бъдат фактор за растеж на пазара в бъдеще, тъй като крайните потребителски организации и доставчиците на услуги ще започнат да инвестират хабридни флаш-сторидж масиви (HFAs) като гръбнак на своите центрове за данни.

Лидерите EMC, HP и IBM държат заедно под 70% от пазара на външен сторидж в ЦИЕ, като само EMC бележи ръст на годишна база. Китайската Huawei постига най-високия ръст, в резултат на експанзията на корпоративния си бизнес в Европа. Малките производители като цяло имат добро тримесечие, тъй като бизнесът им е по-слабо зависим от големите инфраструктурни проекти.

Коментари по темата: „България с най-висок ръст на сторидж пазара в ЦИЕ”

добавете коментар...

  1. ILIEV

    България е пандизчийска държава с отрицателен прираст,нормално е всичко да се записва,като в “банановите републики”.
    ИТ специалситите напосл;едък имигрираха да работят във Франция,като подържат по-добър жизнен стандарт от “Булгаристан”.

  2. :o)

    Вместо да се зачеквате за думата “сторидж” е добре да се помисли, какво пише тук.
    Ето това ми е много любимо за пред “западните ни партньори” – ние имаме ръст.
    Ама какъв бил тоя ръст, ми на база предходни резултати…

    А като дадеш реално продадени бройки , нашата мила страна е ДАЛЕЧ, ДАЛЕЧ зад Централна и Източна Европа, но на кой му пука 🙂

  3. :-)

    Виваком си смениха сториджите с “Huawei” и с това продажбите в БГ скочикха с много 🙂 Тъпа статия.

  4. Драгомир

    >Ама за какво съхранение става въпрос не е ясно.
    Точно така – не е ясно. То на английски също е двусмислено, но вече се е утвърдило значението му за ИТ общността. По подобен начин можеше на български да се утвърди някакъв подходящ термин, като хранилище например. Така новината ще е “България с най-висок ръст на пазара за електронни хранилища в ЦИЕ”.

    Естествено, ако “електронно хранилище” се утвърди като превод на storage, то в близко бъдеще ще започне да се ползва само термина “хранилище”.

  5. Стор

    Значи заглавието трябва да е “България с най-висок ръст на пазара за съхранение в ЦИЕ”. Ама за какво съхранение става въпрос не е ясно. Докато “сторидж” е абсолютно ясно на всеки който е от бизнеса.

  6. 1

    Съхранение = storage

  7. АБВ_XYZ

    е как трябва според теб да се напише? устройства за съхранение на данни вероятно – три думи вместо една, която се използва масово от специалистите. Неизбежни са новите думи в динамична област като IT

  8. Anonymous

    Чудя се понякога, защо тези, които не знаят български език, толкова обичат да пишат статии. Как изобщо им се обръщат езиците, да произнасят глупости, като “сторидж пазар”?!

Коментар