Китай забранява анонимността в интернет

С нов закон Китай ще се опита да сложи край на измислените имена и разпространението на слухове в интернет

С нов закон Китай ще се опита да сложи край на измислените имена и разпространението на слухове в интернет

Китай въвежда забрана за интернет потребителите в страната да се регистрират в различни услуги с измислени имена. Новите правила ще влязат в сила от 1 март, съобщи Ройтерс.

Законът задължава потребителите на месинджъри, блогове, форуми и социални мрежи да използват своите истински имена при регистрацията. Забранява се използването на имена на правителствени органи и агенции, новинарски услуги, както и имена на чужди лидери като Путин и Обама.

Въвеждането на подобни мерки ще сложи край на измислените имена и разпространението на слухове в интернет, поясняват от Китайската администрация за борба с киберпрестъпността. Законът ще свали огромно бреме от плещите на операторите на популярни услуги като месинджърите WeChat и QQ и микроблогърската социална мрежа Sina Weibo.

Не за първи път Китай се опитва да наложи строга цензура в интернет. Неотдавна властите ограничиха достъпа до VPN услуги, които се използват за преодоляване на “Великата китайска защитна стена”. С идването на власт на Си Дзинпин опитите за контрол над интернет зачестиха.

Коментари по темата: „Китай забранява анонимността в интернет”

добавете коментар...

 1. Роси

  Ама това си е тормоз “http://www.falun-bg.info/news/world/403-kiberataki-na-nezawisimi-zapadni-medii.html”

 2. Иван

  Същото като в Америка с единствената разлика, че китайците открито си демонстрират какво правят. Иначе другите държави са по-дискретни, но не са по-различни от Китай – само дето слагат уникални номера ID-та, споделяне на лични данни между разните оператори.

  Така че човек може да си пише какви си ще измислени имена, но си има уникални числени идентификатори и договор с интернет доставчик или мобилен оператор, който подло записва всичко усложливо го архивира и го дава на който трябва.

 3. Petrov

  Ами ако с подобно на твоето име има още само няколко милиона човека

Коментар