Създадоха полеви транзистор от силицен

Силиценът може да служи като отличен материал за направата на полеви транзистори

Силиценът може да служи като отличен материал за направата на полеви транзистори

Учени от университета на щата Тексас разработиха методика за създаване на полеви (униполярни) транзистори от силицен при стайна температура. Силиценът е нов материал – двумерно алотропно съединение на силиция, който се разглежда като алтернатива на графена, тъй като е по-удобен за използване и производство.

На този етап транзисторът от силицен може да съществува само няколко минути, но в случая е важна самата принципна възможност за формиране на необходимите структури, отбелязва сп. Nature.

Графенът, с който са свързани надеждите за по-нататъшно развитие на електрониката, има един голям недостатък – не се вписва в съществуващите технологии за полупроводниково производство. Ето защо учените започнаха да експериментират с други материали, състоящи се от един слой атоми, а точно такъв е силиценът.

Досегашните изследвания показват, че силиценът може да служи като отличен материал за направата на полеви транзистори. Той е потенциално съвместим със съществуващите технологии за полупроводниково производство на базата на силиций, има малка окисляемост и е по-гъвкав в сравнени с графена.

Коментари по темата: „Създадоха полеви транзистор от силицен”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Иван и след като го разучиш, то считаш ли някъде на публично място в Интернет го обсъждаш? Аз от физика не разбирам – специализирал съм в друга област.

  2. Иван

    @George, Благодаря много!
    Специализирал съм физика и електроника и ще намеря начин за пълен достъп до публикуваните трудове.

  3. George

    @Иван, тематиката е, че материята е изключително неразбираема за масовата аудитория. Отделно подобни трудове не са общодостъпни.

    http://www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/full/nnano.2015.10.html
    http://www.nature.com/nnano/journal/vaop/ncurrent/full/nnano.2014.325.html

  4. Иван

    Много интересна новина ще е добре да има и цитат към източника.

Коментар