HTTP/2 носи редица предимства за уеб

Подобренията в HTTP ще направят уеб по-бърз и по-сигурен

Подобренията в HTTP ще направят уеб по-бърз и по-сигурен

Работната група IETF HTTP завърши работата над новата версия на протокола за предаване на хипертекст HTTP (HyperText Transfer Protocol).

HTTP/2 e първото обновление от 1999 г., когато бе приет стандартът 1.1. Новата версия предлага редица предимства в работата на сървърите. В частност, уеб страниците ще се зареждат по-бързо, а връзките ще остават активни за по-дълго време.

В резултат на мултиплексното предаване, ще стане възможна доставката на много заявки едновременно, което ще намали натоварването на сървърите.

HTTP/2 използва обичайните API (приложни програмни интерфейси), като разработчиците сами ще могат да решат дали да се възползват от новите функции или не.

Стандартът HTTP/2 стъпва на протокола Google SPDY, който подобрява латентността и сигурността на връзките и ускорява зареждането на страниците. Google вече заяви, че браузърът Chrome ще бъде напълно пригоден за HTTP/2.

Коментари по темата: „HTTP/2 носи редица предимства за уеб”

добавете коментар...

  1. Nikolay

    Първо трябва мързеливите програмисти да напишат модули към уеб сървърите за поддръжка на новия протокол, а преди това трябва протокола да получи RFC, което все още не се е случило, защото е един дълбок драфт.

  2. Админ

    Системните админи са мързеливи по природа – ще минат още 5 и повече години преди да обновяват работещите добре уеб сървъри. Оялите се на високи заплати ИТ спецове няма да се хабят да променят работещ софтуер.

    Ускоряването на скоростта на интернета идва от други технологии за кеширане и шпиониране.

Коментар