Излизат контактни лещи с вграден телескоп

Швейцарски учени създадоха контактна леща с възможност за превключване в режим на телескоп само с едно намигване. Технологията ще дебютира тези дни на научна конференция в Калифорния, съобщи EDN Asia.

Проектът е финансиран първоначално от Агенцията за перспективни разработки в отбраната (DARPA), като целта е била създаване на бионично око за войниците. Ето, че технологията вече има гражданска реализация във вид на прототип.

Устройството представлява твърда леща със система от алуминиеви огледала и поляризиращ филм, като общата дебелина е само 1,5 мм. Цялата конструкция действа подобно на отразяващ телескоп.

Превключването на контактната леща в режим на телескоп се извършва с просто намигване на дясното око, а обратното превключване – с мигане на лявото око. Системата не реагира на естествените примигвания на очите.

Степента на увеличение на телескопа е 2,8 пъти. Тъй като на очната ябълка е необходим достъп до кислород, в лещата е предвиден канал за въздух.

Иновацията е предназначена за хора със слабо зрение и възрастни, при които настъпват необратими промени. Лещата ще позволи на тези хора свободно да четат и различават лица, без да ползват очила и други приспособления.

Коментар