Нов тип батерия обещава по-издръжлива електроника

Прототипът на SolidEnergy е наполовин по-малък от оригиналната батерия за iPhone 6

Прототипът на SolidEnergy е наполовина по-малък от оригиналната батерия за iPhone 6

Млада американска компания SolidEnergy е разработила прототип на батерия, която може да захранва iPhone 6, въпреки че е наполовина по-малка от оригиналната батерия на епълския смартфон.

Благодарение на новия тип литиево-йонна батерия, преносими електронни устройства като смартфони и умни часовници ще издържат два пъти по-дълго с едно зареждане, съобщи GreenTech.bg.

SolidEnergy е компания, родена от научно-изследователската дейност на Масачузетския технологичен институт (MIT) през 2012 г. Тайната за повишаване на капацитета за съхранение на енергия се състои в подмяната на конвенционалния материал за електрода – графита – с тънък лист от литиево-метално фолио, което може да съхранява повече литиеви йони.

Създателите на батерии по цял свят от години се опитват да използват литиево-метални електроди в батериите, но без особен успех. SolidEnergy изглежда е решила няколко ключови проблема, поради които подобни батерии или спираха да работят след няколко презареждания, или избухваха в пламъци.

Литиевият метал има склонност да реагира с електролита в клетките на батериите, образувайки съединения, които улавят литиевите йони и им пречат да генерират електрически ток. Това постоянно намалява количеството на енергията, която акумулаторът може да се съхранява. Реакцията също така създава т. нар. дендрити – метални израстъци, които могат да причинят късо съединение, подпалвайки батерията.

Стандартното решение се състои в подмяна на течния електролит с твърдо вещество. Този електролит е по-малко реактивен и също така действа като физическа бариера за предотвратяване на потенциално късо съединение. Но твърдите електролити не пренасят йоните така добре като течните. Това накърнява ефективността на батерията.

Решението на SolidEnergy е да използва както твърд, така и течен електролит. Твърдият електролит се прилага към литиево-металното фолио. След като йоните преминат през твърдия електролит, те достигнат течния електролит, което им осигурява лесен преход към противоположния електрод.

За разлика от конвенционалните течни електролити, този не е запалим. Освен това в него има добавки, които пречат на взаимодействието с лития и по този начин предотвратяват образуването на дендрити.

Естествено, както при повечето съобщения за революционни нови батерии, и този прототип трябва да разглежда с предпазливост. Не са малко примерите за нови акумулаторни технологии, които останаха открития само в рамките на лабораториите.

Все пак технологията SolidEnergy се набива на очи, защото – за разлика от някои конкурентни подходи – не изисква ново оборудване за производство на литиево-йонни батерии.

Коментар