Пожарогасител спира огъня със звук (видео)

Засега уредът безпроблемно гаси огън, подхранван от спиртна основа

Засега уредът безпроблемно гаси огън, подхранван от спиртна основа

Причудливо устройство, подобно на оръжие на някакъв супергерой, може да гаси огън по необикновен начин. Изобретено от двама студенти, устройството се справя с огъня с помощта на… шум. Да, не са му нужни нито вода, нито химикали за гасенето. И това не е първоаприлска шега!

Когато Сет Робъртсън и Виет Тран от Университета Мейсън в Джорджия измислили своя проект, мнозина повдигнали вежди – къде с укор, къде с насмешка. Критиците обаче били принудени да си вземат думите назад, когато двамата студенти от инженерна специалност демонстрирали своето изобретение: пожарогасител, който успешно потушава пламъците със звукови вълни.

Тяхната първоначална идея била да използват високочестотен звук, може би дори ултразвук, но се оказало, че нискочестотните звуци са по-добри в гасенето на огън – такива като басовите ритми „тумм-тумм”, типични за хип-хопа, обяснява Тран пред Уошингтън Поуст.

„Удряйки” огъня с нискочестотни звукови вълни в диапазона от 30 до 60 херца, устройството отделя кислорода от пламъците. „Вълната на налягане се движи напред и назад… и това изтегля въздуха. Това специфично пространство е достатъчно, за да попречи на огъня да се възпламени отново”, казва Тран.

Робъртсън и Тран виждат своята технология като решение, приложимо навсякъде – от дома до дивата природа и космоса. Безспорно предимство на системата е работата без материали, способни допълнително да навредят на всичко, което и без друго вече е пострадало от пламъците.

Засега уредът безпроблемно гаси огън, подхранван от спиртна основа. Младежите работят и по версии, които ще гасят пожари на основата на други горивни материали. Те вече са подали предварително заявление за патент за иновативното си изобретение, а феновете им се шегуват, че следващата версия ще е тунингован хип-хоп пожарникарски камион или стерео пожарникарски самолет.

Коментари по темата: „Пожарогасител спира огъня със звук (видео)”

добавете коментар...

  1. Ангел

    Подобрената версия на тази технология може да се използва в космоса за гасене на пожар в бъдещ космически кораб!

  2. Иван

    Един австралиец си завираше вода със звук. За жалост отнесе познанието на ония свят.

Коментар