Основател на The Pirate Bay: Пиратското движение е мъртво

Питър Санд, един от основателите на торент-тракера The Pirate Bay, заяви, че пиратското движение е мъртво и безсмислено. Той призова „пиратите” – или хората, които са активни поддръжници на свободния обмен на информация – да променят своя имидж и да се борят за убежденията си съвместно с други обществени движения.

Емоционалното обръщение на Питър Санд е публикувано на сайта Torrent Freak. В него основателят на The Pirate Bay обвинява съвременните пирати в глупост и пасивност, като същевременно ги приканва да търсят нови форми на борба. Интернет общността търпи поражение, смята Санд.

„Какво се обсъжда активно днес? Свободата на информацията, свободата на словото, тоталното следене, корупцията, монополите, контролът върху инфраструктурата, правото на достъп до образование и култура. Приключили ли са всички тези дискусии? Не. Но имаме ли придвижване по тях? Боя се, че също не”, казва Санд.

Според него, не е необходимо да се наричаш пират, за да се занимаваш с обществено важни проблеми. „Преименувайте се, направете ребрандинг, но просто не бъдете пирати. Бъдете граждани на света, които са загрижени за същите проблеми, само не пейте песни за пиратски плячки и грабежи”.

Питър Санд обяснява своето разочарование от пиратското движение с естетически съображения. „Разберете, че да бъдете пират, не е хубаво. Най-голяма досада в мен предизвиква фактът, че използваме думата „пират”. Дори Джони Деп не можа да придаде симпатичен образ на пиратите – а той може да предизвика симпатия дори към кокаинов дилър”, откровен е Питър Санд.

„Пиратите са отвратителни. И днешните пирати в Сомалия също губят своята битка. Та ние ли? Нека се отървем от този глупав навик да поддържаме една глупава култура”, призовава основателят на The Pirate Bay.

Коментари по темата: „Основател на The Pirate Bay: Пиратското движение е мъртво”

добавете коментар...

  1. Иван

    Да, тъжно – все повече хора са дресирани да си плащат на мошиници мобилни и кабелни или са притиснати от договори и абонаменти с които плащат си за неща които незнаят и непозлзват.

    Нещата вървят на зле и по-зле утвърждават таксуване по обем трафика от данни и също супер оптимизирани системи за скубане на пари от мобилните оператори дърпат автоматично пари без да питат за софтуер, игри, музика и видео и т.н.

  2. Уруд

    SAD 🙁

Коментар