Безконтактните разплащания с близо 80% ръст у нас

Безконтактните разплащания трябва да бъдат приети навсякъде в Европа до 2020 г., но търговците на дребно могат да ги превърнат в основно средство за разплащане в много преди това, заявиха от Visa

Безконтактните разплащания трябва да бъдат приети навсякъде в Европа до 2020 г., но търговците на дребно могат да ги превърнат в основно средство за разплащане много преди това, заявиха от Visa

Безконтактните разплащания в България нарастват значително. През 2014 г. ръстът на оборота е бил 79%, а на транзакциите – 31%. Към края на миналата година броят на безконтактните терминали у нас е достигнал 13 000, по данни на Visa Европа, изнесени на среща с медиите днес.

Услуги за безконтактни разплащания се предлагат от супермаркети, телекомуникационни оператори, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кина и аптеки.

В Европа броят на безконтактните терминали достига 2,4 млн., месечният оборот от тях е 1,4 млрд. евро, а броят на безконтактните карти е 123 млн. Данните сочат, че месечните потребителски разходи, направени чрез безконтактни плащания, са нараснали три пъти.

Според плановете на Visa Европа, безконтактните разплащания трябва да бъдат приети навсякъде до 2020 г. Но търговците на дребно могат да ги превърнат в основно средство за разплащане в Европа много преди това.

Безконтактните разплащания проправят пътя на мобилните разплащания. В Европа Visa вече има 10 пъти повече терминали, отколкото в САЩ (2,4 млн. срещу 200 хил.), съобщиха от компанията.