България дава тласък на цифровия единен пазар

„Трябва да помагаме на иновативни предприятия в целия ЕС да растат, вместо да остават ограничени до националния си пазар”, заяви Андрус Ансип

„Трябва да помагаме на иновативни предприятия в целия ЕС да растат, вместо да остават ограничени до националния си пазар”, заяви Андрус Ансип

Възможно е в България да бъдат поставени първите основи на стратегията за цифровия единен пазар на ЕС, съобщи Европейската комисия в навечерието на дискусия на високо равнище в София. Заместник-председателят на Комисията Андрус Ансип, отговарящ за цифровия единен пазар, ще пристигне в София на 20 и 21 април, за да участва в диалог с гражданите заедно с Гергана Паси, цифров шампион, т.е. застъпник за цифровите технологии, за България.

Всички граждани ще могат да участват в дебата и да споделят очакванията си за бъдещето на Европа като цяло и по-конкретно относно цифровия единен пазар. Европейската комисия ще представи своята стратегия за цифровия единен пазар на 6 май.

„Цифровият единен пазар се изразява всъщност в „цифровизиране” на основните свободи на единния пазар на ЕС и насърчаване на растежа и създаването на работни места на нашия континент. Хората трябва да могат свободно да прекосяват националните граници по интернет, точно както правят офлайн”, каза преди посещението си у нас Андрус Ансип.

В София заместник-председателят на Комисията ще се срещне и с президента на България Росен Плевнелиев, министър-председателя на България Бойко Борисов и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Той ще произнесе реч при откриването на конгреса WebIT за Централна и Източна Европа.

Ансип ще говори и на конференция по въпросите на електронното управление, организирана от Българската асоциация за информационни технологии, с участието на български министри и депутати.

„Трябва да помагаме на иновативни предприятия в целия ЕС да растат, вместо да остават ограничени до националния си пазар. Това е важна възможност за България, която притежава динамичен ИТ сектор и редица примери за успех и огромен потенциал за създаване на работни места и за растеж”, допълни той.

Коментар