Sharp планира да съкрати още 5000 души

Sharp няма друг избор освен съкращения и оптимизация на разходите

Sharp няма друг избор освен съкращения и оптимизация на разходите

Sharp е близо до сключване на споразумение с банките-кредитори по плана за преструктуриране на компанията с цел избягване на фалит.

Предвиждат се мерки за намаляване на числеността на персонала и оптимизация на разходите, както и финансова помощ в размер на 200 млрд. йени (около 1,68 млрд. долара), предаде Уол Стрийт Джърнъл.

В края на миналата седмица Sharp обяви, че ще публикува бизнес-план заедно с финансови резултати на 14 май. В момента компанията разглежда въпроси, свързани с реорганизацията, и води преговори с банки.

Твърди се, че Sharp планира да продаде централата си, да съкрати 3000 работни места в Япония и още 2000 в чужбина, както и да редуцира бизнеса си с телевизори и слънчеви панели.

Кредиторите начело с Mitsubishi UFJ Financial Group и Mizuho Financial Group са готови да отпишат дългове на компанията в размер на 200 млрд. йени срещу нейни акции. То би било втората най-голяма финансова помощ, която Sharp получава в последните четири години.

Sharp трябва да реши какво ще прави с основния си бизнес – производството и продажбата на течнокристални панели. На този пазар компанията търси възможности за партньорство с други производители и отделяне на LCD бизнеса в нова фирма.

Коментар