Агенция Митници изгражда нова ИТ система

Изпълнението на проекта е една стъпка напред към 2016 г., когато ще се прилага Митническият кодекс на Съюза, поясни заместник-директорът на Агенция „Митници” Розалия Димитрова

Изпълнението на проекта е една стъпка напред към 2016 г., когато ще се прилага Митническият кодекс на Съюза, поясни заместник-директорът на Агенция „Митници” Розалия Димитрова

Агенция „Митници” ще изгради обща информационна и технологична архитектура на вътрешноадминистративните връзки и връзките с потребителите. Целта е да бъде създадена система, която да улесни достъпа на бизнеса и гражданите до услугите на агенцията.

Разработването и въвеждане на новата корпоративна архитектура се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът е част от реализацията на ИТ-стратегия на агенцията да изгради БИМИС 2020 и да отговори на предизвикателствата на изграждане на електронно правителство на национално ниво и на влизането в сила на Митническия кодекс на съюза (МКС) на европейско ниво.

Изпълнението на проекта е една стъпка напред към 2016 г., когато ще се прилага Митническият кодекс на Съюза, поясни заместник-директорът на Агенция „Митници” Розалия Димитрова. От 2009 г. до момента Агенция „Митници” е била бенефициент на европейски проекти за близо 12 млн. лева, допълни главният секретар на агенцията Цветан Мадански.

„Многогодишният стратегически план на ЕК изисква създаване на принципно нова ИТ-платформа и преструктуриране на ИТ-системите и ориентация към архитектура, базирана на услуги. Цялостната реализация е предвидена на 5 етапа, като настоящият проект е част от базовия етап на изграждане на архитектурните принципи на системата и верифицирането им чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на митническа информационна система за изнасяне”, заяви ръководителят на проекта Ивайло Стефанов.

Европейската комисия говори за първи път за корпоративна архитектура в стратегическия си план от края на миналата година, а Агенция „Митници” се е насочила по този път много по-рано, отбеляза по време на представянето на проекта Георги Григоров – изпълнителен директор на „Гравис България” АД, изпълнител на дейностите по проекта.

По думите му, в ЕС върви процес на митническа модернизация в няколко посоки: модернизация на митническото законодателство  и електронизация на процесите, като целта е обичайната обработка на документите да бъде електронна. Според него, този проект е базисният инструмент, чрез който да се изпълнят ангажиментите към Митническият кодекс на Съюза, който предвижда до 2020 г. всички митнически системи да се адаптират към Кодекса.

Договорът за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ за реализация на проекта е на обща стойност 3,5 млн. лева. Периодът на изпълнение е 18 месеца, уточниха от агенцията на пресконференция.

Коментари по темата: „Агенция Митници изгражда нова ИТ система”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Научуту служителите на Хелпдеск да работят със вашето изобретение за да не мотаят по телефона два дни и да не могат да извършат рагистрация на електронен подпис Или това което сте измислили неиздържано и не струва милионите които сте взели или колегите ви са неграмотни

  2. IT

    Агенция митници ако забравите за JSP тагове / Servlets от миналия век може наистина да имате нова система:)

  3. Емко

    На Бил Гейтс пари не му трябват.

  4. Shaker

    Страшна работа ще бъде ако пак почнат да плащат милиони на бедния Бил Гейтс.
    Могат за по-оптималени вариант за харчене на пари да буцат пари през посредници позлатени партнери на Били Гейтс.

    Ще намърда и друга тлъста, мазна и сочна фирмичка дето била в света номер 1 в ERP системите.

  5. Skarhead

    Агенция митници ще спрете ли работата с дискети или чакате новия век?

Коментар