IoT ще се случи, когато има единен стандарт

„Когато има единен стандарт, многото машини могат да „си говорят на един език”, а от това има полза за нас, хората”, казва Шербан Зирнован, мениджър корпоративни решения в Dell за Централна и Източна Европа

„Когато има единен стандарт, многото машини могат да си говорят на един език, а от това има полза за нас, хората”, казва Шербан Зирнован, мениджър корпоративни решения в Dell за Централна и Източна Европа

Стандартизацията ще направи възможно реализирането на дълго коментираната концепция за „интернет на нещата” (IoT). Зад тази фраза, превърнала се в мантра за цялата технологична индустрия по света, стои представата за живот в една среда, в която всички уреди и устройства са постоянно свързани в една обща мрежа.

Лаптопи и смартфони, телевизори и хладилници, гаражни врати и термостати, лампи и климатици ще са постоянно онлайн, ще могат да се командват отдалечено от своите собственици, да улесняват живота и да помагат на бизнеса да печели по-добре.

Благодарение на интернет на нещата, гаражната врата ще познава кога стопанинът на дома се прибира с колата си, за да се отвори сама. Лампата в магазина ще „вижда” кой стои пред щанда за бебешки храни и какви пюрета е купувал преди, за да му прати оферта за необичайна отстъпка. Офис-сградата ще гаси климатиците в залите, в които вече няма работещи, за да пести електроенергия. Но „големият интернет” ще стане възможен само тогава, когато има единен комуникационен стандарт.

„Самият интернет е възможен тогава, когато се утвърди единен стандарт – единен протокол, който да служи на всички компютри по света”, сподели в разговор с българските технологични медии Шербан Зирнован, мениджър корпоративни решения в Dell за Централна и Източна Европа, по време на изложението Dell Solutions Tour 2015, което се състоя на 12 май в Букурещ.

„Когато има единен стандарт, многото машини могат да „си говорят на един език”, а от това има полза за нас, хората. Същото е като с английския език, който стана общ език за всички хора по света. Да, може да има известни нюанси в различните региони, но в крайна сметка ние си говорим на един език и това ни помага да се разбираме”.

Дали интернет-протоколът и неговите стандарти ще залегнат в основата на „големия интернет” е трудно да се прогнозира. Изборът на базовите технологии на интернет на нещата обаче ще е от критично значение. Експлозията на данните ще бъде повече от масивна. Говори се за натрупването на обем от данни, изчисляван на 40 зетабайта (40 трилиона гигабайта) до 2020 г., според прогнозите на IDC.

„Въпрос на време е да се избере кой стандарт ще стане основен. Оттам нататък потребителското търсене ще определи какви устройства ще се наложат на пазара”, обобщи Зирнован.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „IoT ще се случи, когато има единен стандарт”

добавете коментар...

  1. Уао

    WoW какъв велик човек!

    Това е новият Тодор Живков вожда, само че в ИКТ 🙂

Коментар