Linux вирус атакува в социалните мрежи

С помощта на вируса Linux/Moose, атакуващите получават контрол над трафика през маршрутизатора (източник: welivesecurity.com)

С помощта на вируса Linux/Moose, атакуващите получават контрол над трафика през маршрутизатора (източник: welivesecurity.com)

Нов вирус за операционни системи с ядро Linux атакува потребители на социални мрежи, алармира компанията за сигурност Eset. Заплахата се нарича Linux/Moose и прониква през мрежови рутери и други устройства, докато повечето Linux вируси атакуват персоналните компютри.

След като заразят рутера с Linux/Moose, атакуващите получават контрол над трафика през маршрутизатора. Интерес за тях представляват служебните файлове на HTTP сесиите (cookie), които се използват за мошенически действия във Facebook, Instagram, Twitter, YouTube и др.

Вирусът увеличава изкуствено гледанията на видеоклипове, броя на абонатите/последователите и други показатели. В частност, установено е, че Linux/Moose автоматично създава нов акаунт в Instagram.

Освен това вирусът пренасочва DNS трафика, като позволява на кибер-престъпниците да организират атаки от типа „човек по средата” (man-in-the-middle) във всички уеб услуги. Нещо повече, Linux/Moose е способен да блокира действия на други зловредни програми, проникнали в системата.

Коментари по темата: „Linux вирус атакува в социалните мрежи”

добавете коментар...

  1. Mozo

    Ама на никогоне му направи впечатление, че атакува някаква орязана операционна система в рутер, нали? Що не дойде да ми зарази десктопа, м?

  2. до Anonymous

    “в момента има десктоп линукс дистрибуции, които са по – лесни и по – сигурни за употреба от всичко познато” кои са тези дистрибуции? Кажи че търся от сума време и не съм намерил линукс дистрибуция, която въобще да се доближава до уиндоус 7. Все попадам на някакви куци и чупещи се, а иначе ги рекламират за много яки. И ако може да са такива дето да не ми трябва за всяко нещо да ровя из нета за специално заклинание, което сигурно го знаят само Торвалдс и още двама.

  3. Anonymous

    Фофу, друже, в момента има десктоп линукс дистрибуции, които са по – лесни и по – сигурни за употреба от всичко познато. Освен това са и безплатни. Ако желаеш можеш да си ги направиш да изглеждат като който си искаш уиндос. Въпроса е, че за да интегрираш подобна система в голяма организация ти трябват точно определени специалисти, а линукс специалистите не ги привлича този тип работа.

  4. harry

    dreme mi na patoka:-))))))))))))))

  5. Фофу

    “Разликата е, че Linux потребителя е в пъти по-грамотен от Windows потребителя …”

    Много вярно, има едни тъпаци като се почне от научни работници в не ИТ сферата, лекари, счетоводители и пр. дето вместо да учат процеси, протоколи и прочее, гледат си вършат тяхната тъпа работа.

    Много тъп свят да ви кажа.

  6. RE:

    Linux е софтуер както всички други. Софтуер без бъгове няма. Разликата е, че Linux потребителя е в пъти по-грамотен от Windows потребителя поради простата причина, че операционната система не прави всичко сама и дава на потребителя възможност да си я настройва спрярмо неговите нужи. Точно по този начин потребителя научава повече за процеси, протоколи и прочее – нещата които работят в неговата система и как точно работят.

  7. Фофу

    Аууу, това не може да е вярно. Линукс е перфектна система, повечето “експерти” в този сайт ще ви кажат. Това сигурно е бил маскиран уйндоус на ония мръсните капиталисте от Майкрософт, дето за закуска ядат деца и слагат синджири и пранги на родителите им.

Коментар