Пощенският пазар у нас расте с 5% годишно

Valeri_Borisov_top

В момента на националния пазар работят над 130 пощенски оператори, което безспорно е от полза за потребителите, заяви Валери Борисов (снимка: МТИТС)

Пощенският пазар в България отбелязва устойчив ръст в приходите с по 5% всяка година, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриване на юбилейното 50-то Пленарно заседание на Европейския комитет по пощенско регламентиране в София.

Развитието на електронната търговия доведе до значителен ръст в пратките със стоки, като т.нар. неуниверсални пощенски услуги съставляват около 80% от общия обем на пазара, добави той, цитиран от сайта на МТИТС.

Динамичният ръст на е-търговията разкрива пред пощенските оператори нова ниша, в която да развиват дейността си, чрез доставка на стоките, поръчани онлайн, като пощенски колети, посочи Валери Борисов. По думите му, делът на куриерските услуги в приходите на пощенските оператори е 65%.

Като трайна тенденция в близките години се очертава нарастването на обемите пратки и приходите на пощенските оператори от електронната търговия. В момента на националния пазар работят над 130 пощенски оператори, което безспорно е от полза за потребителите и им дава възможност да направят избор за предоставяните продукти и услуги, заяви заместник-министърът.

България е домакин на пленарното заседание на Европейския комитет по пощенско регламентиране за трети път. В заседанието днес и утре участват над 71 делегати от 28 държави, както и представители на Всемирния пощенски съюз и на Асоциацията на Европейските обществени пощенски оператори (PostEurop).

Комитетът е създаден през 1992 г. в рамките на Европейската конференция за пощи и телекомуникации. В него членуват министерствата и регулаторните органи на пощенските администрации на държавите от Европа.

Коментар