Европарламентът гласува днес резолюция за ТТИП

Под номер 27 в текстовете за гласуване на резолюцията за ТТИП е единствената поправка, която ще предотврати заплахата от арбитражите – най-конфликтната тема от търговското споразумение между ЕС и САЩ

Под номер 27 в текстовете за гласуване на резолюцията за ТТИП е единствената поправка, която ще предотврати заплахата от арбитражите – най-конфликтната тема от търговското споразумение между ЕС и САЩ

Европейският парламент ще гласува днес важна резолюция относно търговското споразумение между ЕС и САЩ, съобщиха от Екологично сдружение „За Земята”.

Макар и да няма задължителен характер, резолюцията може да окаже сериозно политическо влияние върху хода на преговорите, т.к. ако не се съобрази с резолюцията, Европейската комисия рискува финалните договорени текстове на ТТИП да не бъдат ратифицирани от парламента.

Една от най-конфликтните теми от споразумението и основен акцент по време на вчерашните дискусии на евродепутатите е механизмът за уреждане на спорове, наречен ISDS.

Според Ивайло Попов от За Земята, „предложената от Мартин Шулц реформа на ISDS е прах в очите за гражданите на ЕС. Единствената поправка на текстовете на резолюцията, която ще предотврати заплахата от арбитражите, е поставена под номер 27 в текстовете за гласуване”.

Ето защо от сдружението призовават българските евродепутати да подкрепят поправката и да отхвърлят предложените от Шулц промени. „Ако не се съберат достатъчно гласове за това – да гласуват против цялата резолюция”, заяви Попов.

През миналата година при проведената от Европейската комисия обществена консултация над 97% от гражданите на ЕС се изказаха срещу включването на ISDS в споразумението, припомнят от сдружението. Допълнително подписката, събирана от гражданска инициатива срещу ТТИП, достигна над 2,3 млн. подписа срещу споразумението.

Същевременно политическата ситуация в Европейският парламент във връзка с резолюцията е такава, че до голяма степен крайното решение зависи от групата на социалдемократите. Сред самите тях също има голямо разделение, най-вече по темата за ISDS.

Коментар