ФБР към хората: Кодирането не е във ваш интерес

„Кодирането, което набира популярност в последно време, влияе на способността ми да изпълнявам работата си ефективно”, казва директорът на ФБР – Джеймс Коми

„Кодирането, което набира популярност в последно време, влияе на способността ми да изпълнявам работата си ефективно”, казва директорът на ФБР – Джеймс Коми

Директорът на ФБР Джеймс Коми се обърна към гражданите на САЩ с молба да се замислят върху последствията от засиленото кодиране на комуникациите при ползване на услуги от Apple, Google, Facebook и други ИТ компании.

В отворено писмо, публикувано на сайта Lawfareblog.com, Коми призова обществеността да претегли всички „за” и „против” подобни технологии, които, на пръв поглед, предлагат на потребителите изключителни предимства. Но в действителност, силното кодиране на данните крие мащабна заплаха, смята Коми.

„Обществената сигурност в САЩ в продължение на два века зависи от способността на властите да получават достъп до комуникациите на гражданите с разрешение на съда. За да защитят населението, властите в някои ситуации трябва да имат достъп до персонални данни. Но само при определени обстоятелства и под съответния контрол”, казва директорът на ФБР.

По неговите думи, когато правителството бъде лишено от тази възможност, това се отразява на обществената безопасност. „Моята работа е да обезпечавам сигурността на хората. Виждам, че кодирането, което набира популярност в последно време, влияе на способността ми да изпълнявам работата си ефективно”, откровен е Джеймс Коми.

Според него, хората трябва да си изяснят дали подобни технологии за кодиране на данните им дават предимствата, които предполагат, или цената за използването им е твърде висока.

Технологията за универсално кодиране се използва от Apple в нейния софтуер за комуникации iMessage, както и в аналога на Skype – приложението FaceTime. Силно кодиране прилага и Facebook в своя месинджър WhatsApp. При тези технологии данните се кодират по целия път на съобщенията с помощта на ключове, с които доставчикът на услугата не разполага.

Коментари по темата: „ФБР към хората: Кодирането не е във ваш интерес”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Тероризмът е абсолютно смешна заплаха в сравнение с ужасяващата възможност, властта да е безконтролна. Всякакви поводи могат да се измислят, но няма нищо по-страшно за едно общество, ако всеки гражданин стане прозрачен и затова манипулируем. Задушаването в зародиш на всякаква реална опозиция е най-дребното, което ми хрумва, а примери затова има достатъчно.

  2. B

    Дори и да нямаш какво да криеш пак трябва всичко да ти е кодирана, както си заключваш входната врата на къщата въпреки, че у вас не е нарколаборатория.
    А на оня тъпак дето си мисли, че криптирането се е появило след повата на компютрите и смартфоните ще му кажа – Прав си братле, наистина има много тъпи хора по земята !Един от тях си ти!!

  3. hahaha

    само криптиране и при това на всичко и по всяко време.Нека капутите от службите се потрудят за заплатите си.И нека не знаят дали по криптирания канал си пиша с някоя пичка или с някой наркодилър.Тоталното следене на комуникациите принуди хората да криптират комуникациите си, а не защото имат какво да крият.Кур за куките!

  4. Petrov

    Значи причината за всичкото това следене е заради тероризъм, който го създадоха тези, които следят в момента. Играта продължава.

  5. 12

    Аз съм за криптирането. Вкъщи нямам какво да крия но си заключвам външната врата.

  6. Anonymous

    Представи си следната ситуация(реална е). Имам много колеги мюсюлмани. Не знам дали някой от тях е ислямист. А някой от тях е контактувал с ислямисти. Службите проследяват контактите му и стигат до мен. За да проследят нашия разговор им е нужен ресурс за дектипритане. А аз не съм заплаха. Тоест, те имат моралното право да следят нашия разговор, въпреки, че реално нямат основания. За тяхно улеснение моите разговори не трябва да са криптирани. Няма смисъл да си говоря по скайпа с майка ми за памперсите на лапето или с авера кой какво да носи на барбекюто по криптирана линия. От друга страна е добре да криптирам информацията, която обменям с банката си. Но службите знаят, че това е банката ми и не се притесняват, че обменям схеми на взривни устройства(примерно). Тоест, ако използвам криптиране в комуникациите с познати за тях обекти и не използвам такова с непознати, за тях ще е по – лесно и бързо да отделят реалната опастност от възможната, което ще доведе до това, че ще спрат да ме наблюдават по – бързо и да губят ресурси за мен. Нека не забравяме, предполага се, че службите работят за нас. Добре е да се цени труда на другите. Особено на тези, на които плащаме.

  7. физик

    Аи сиктир бе, ние да не сме овце на заколение. Тоя директно си признава, че слушат масово гражданите. Това, към което апелира е норамлните граждани да сме със свалени гащи пред властта, докато престъпниците, които така и така им трябва криптиране, ще си го правят независимо от призивите, иначе нямаше да съществуват. Това ми мирише на опит за продължаване на масовия контрол. Положителното за нас гражданите е, че щом тоя е стигнал до там, значи нещата са добре и има лъч надежда да си опазим свободата.

    ПС: Към ФБР – ние трябва да ви контролираме вас, а не вие нас.

  8. Додо

    Всъщност, в оригинала на статията никъде не видях да се твърди че криптирането не е в интерес на гражданите, както твърди българското заглавие.
    Подтекста може да се интерпретира както на който му хареса, но въщност в писмото има много истини, и дискусия, или размисъл по дадена тема никога не са излишни.

  9. Хмм

    Гражданите към ФБР: Кодирането също не е във ваш интерес
    НСА подслушваше граждани без съдебна заповед, с което първи предадоха обществения договор. Да не се чудят сега защо не им вярват.

  10. Венци

    Смешник. Тва не би трябвало да стане никога. От къде на къде някой ще знае за личният ми живот. Аре да върви да се скрие в някоя дупка тоя.

  11. (c:

    До ha: Коментарът ти е изключително ограничен. Историята на криптографията е по-стара от повечето държави. Скиталата (skytale) е от преди Новата ера.

    До Anonymous: А, ти и г-н Коми как преценявате кое е важна информация и кое не е?

    А, случайно да някому да прави впечатление, че има безобразно противоречие?

    Всички тези служби нямат право да следят гражданите без да имат разрешение от съда. Следователно броя граждани, които те имат право да следят, е силно ограничен.

    В този ред на мисли, аз имам точно противоположна теза:
    Криптографията пази гражданите от злоупотреба с власт и опитите на управниците за налагане на средновековни, деспотични мерки срещу гражданите.

    NSA в момента разбиват 512-битови PPK в реално време. Но, имат сериозни хардуерни ресурси за целта. Това означава, че броя атаки на криптирана комуникация, които могат да извършат, са ограничени. Т.е. при наличие на съдебна заповед, нямат никакви проблеми.

    От друга страна, нямат необходимия ресурс за следене на цялото население. Това не им позволява да стават инструмент на властта за потискане на населението.

    В крайна сметка, всичко е въпрос на баланс. Със същия успех тоя идиот можеше да поиска да се забранят спортовете, защото физически здравите хора са трудни за догонване и задържане.

    А, най-добре е да сме като японските селяни през средновековието – един нож в центъра на селото, вързан на въже 😀

  12. ha

    Изглежда е имало компютри, смартфони и телефони преди 200 г. поне според този. Интересна нова история се очертава. А Колумб сигурно е ползвал ДЖИПИЕС.МНого тъп народ населява Земята. Токова са затъпели всички, че няма светлина в тунела. А преди 200 г. не е имало САЩ.

  13. Anonymous

    Проблема на кодирането е, че трябва да бъде разкодирано за да се прочете информацията. Което отнема скъпо процесорно време и други хардуерни ресурси. В действителност, ако няма какво да криете или защитавате, като повечето потребители, не кодирайте. Това би привлякло излишно внимание и би отнело ресурс, който би бил необходим другаде. Човека призовава именно за това, а не да се оставите беззащитни.

  14. фют

    кво става NSA не си ли върши работата…

Коментар