Skype е подложен на интензивна спам атака

skype-bug-featured-new

Потребители на Skype получават спам съобщения от свои приятели, водещи към мошенически сайтове

Спамъри атакуват интензивно потребителите на уеб версията на Skype и все още няма надеждно решение за бързо отстраняване на проблема.  

Първите оплаквания се появиха преди три седмици във форума на популярното VoIP приложение – потребителите получават Skype съобщение от свои приятели, което съдържат кратки линкове към различни сайтове.

Някои от връзките, например, водят към интернет магазини за продажба на хапчета за отслабване. Във всички случаи потребителите, получили подобни съобщения, си имат работа с мошеници в интернет.

Нещо по-лошо, от техните акаунти се разпространява активно спам към приятели в Skype, дори когато самите потребители не са в мрежата, а приложението е пуснато на едно от техните устройства.

Проверката за вируси от няколко популярни програми не дава никакъв резултат. Системата се оказва чиста, но същевременно засегнатите акаунти продължават да разпространяват спам.

От техническата поддръжка на Skype препоръчват на потребителите да сменят паролите си за достъп до акаунтите. Но дори и след това действие проблемът остава нерешен. Оказва се, че са необходими 23 часа след смяна на паролата, за да спре спам атаката, което предизвика негативни отзиви.

Освен това някои потребители са започнали да получават по електронната поща съобщения, че паролата им за достъп до Skype е променена, без те самите да са направили това. Съобщенията са придружени и от линк за потвърждаване на промяната на паролата.

Според специалистите, Skype е подложен на атака от типа brute-force (груба сила), която превърта случайни пароли, докато не попадне на вярната за достъп до акаунта. Атаката е насочена към уеб версията на Skype, която Microsoft пусна наскоро.

Коментари по темата: „Skype е подложен на интензивна спам атака”

добавете коментар...

  1. Иван

    Не са тъпи от Microsoft просто правят пари от спама 🙂

    Само един дребен проблем има, че покрай платения спам минава и такъв спам за който не е платено на Microsoft да изкара още допълнително парички.

    Това са вградени функции в Skype – Спама, връзката със соц. мрежи и други екстри и adware и spyware. 🙂 Така се правят пари от безплатен софтуер и/или услуга.

  2. Pan4o

    Този проблем е известен във всички Web услуги и се решава много лесно. На страницата за логване се поставя и т.н. CAPTCHA (тест на Тюринг) за разпознаване дали това е машина или човек. Представлява снимка на символи, които трябва да бъдат изписани правилно в текстово поле на страницата за да се премине теста и да се влезе в акаунта. Така се спират всякакви генератори на пароли от тип Brute Force. Всичко това немогат да не го знаят в Microsoft. Това положение е срам за компанията и по толкова тъп начин да помагаш за разпространението на спам.

Коментар