Немски авто-гиганти купуват Nokia Here

Nokia Here

Here е най-популярната услуга на пазара за цифрова картография и е обект на интерес от страна на автомобилната индустрия

Немските автомобилни гиганти Audi, BMW и Daimler са постигнали договорка с Nokia за покупка на картографската услуга Here за сумата от $2,7 млрд., съобщи Manager Magazin.

Ако сделката стане факт, новите собственици на Nokia Here ще поканят и други инвеститори от автомобилната индустрия, за да развиват заедно услугата. Спрягат се имената на Toyota, Fiat Chrysler, Ford, General Motors, Renault и Peugeot Citroen.

“Целта ни винаги е била да използваме услугата като отворена платформа”, казва пред Уол Стрийт Джърнъл един от участниците в преговорите. Очаква се сделката да стане факт в близките дни.

В наддаването за Here участват автомобилната индустрия, от една страна, и ИТ компаниите, от друга. По-рано се появиха информации за интерес към Here от страна на Google, Apple и дори от компанията за таксиметрови услуги Uber.

Here е най-популярната услуга на пазара за цифрова картография. Тя е особено интересна за разработчиците на самоуправляеми коли, при които точната карта на местността е задължително условие за нормално функциониране.

Преговорите между немските авто-гиганти и Nokia се водят от началото на юни. Двете страни обаче се въздържат от официални коментари относно евентуална сделка.

Коментар