Втори сме на олимпиада по математическа лингвистика

Представителите на двата български отбора, който завоюваха второ място за страната ни

Представителите на двата български отбора, който завоюваха второ място за страната ни

Общо седем от осемте ни състезатели в завършилата днес 13-та Международна олимпиада по математическа лингвистика получиха медали. Златен медал спечели Данaил Пенев, сребърни медали взимат Валентин Димов, Ралица Дарджонова и Тина Владимирова, а бронзови медали заслужиха Здравко Иванов, Надежда Димитрова и Радина Добрева.

На индивидуалното състезание осемте български състезатели спечелиха общо 394 точки или 49.25 точки среден резултат и ни направиха втората държава в света, след САЩ, с общо 62 точки среден резултат.

Олимпиадата се проведе тази седмица в Американския Университет в Благоевград под патронажа на президента, съобщиха от фирма Мусала Софт, която е съорганизатор на надпреварата. Страната ни е инициатор на международната олимпиада по математическа лингвистика и домакин за трети път от 2003 г. насам.

Тази година се състезаваха 43 отбора от общо 29 държави. Ръководител на българския отбор е инж. Александър Велинов – преподавател по лингвистика в столични училища, председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България и председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика.

Коментари по темата: „Втори сме на олимпиада по математическа лингвистика”

добавете коментар...

  1. бацето

    Браво на младежите, поздравления и пожелания за бъдещи успехи и да продължават да ни радват.

Коментар