EMC може да изкупи цялата VMware

EMC е на път да погълне напълно VMware, вместо да се освободи от нея, както искат инвеститорите

EMC е на път да погълне напълно VMware, вместо да се освободи от нея, както искат инвеститорите

Докато инвеститорите настояват за отделяне на VMware от EMC, ръководството на гиганта в сторидж системите планира не само да запази огромния си дял си във VMware, но и да стане неин едноличен собственик, според Recode.

EMC придоби около 80% от акциите на VMware през 2003 г. за сумата от $635 млн. Хедж-фондът Elliott Management, който притежава ценни книжа на EMC за над $1 млрд., поиска от компанията да се избави от VMware, за да увеличи акционерната си стойност. EMC се занимава с различни дейности, които се конкурират и пречат една на друга, смятат инвеститорите.

EMC обаче възнамерява да купи и останалите 20% от акциите на VMware и да интегрира разработчика на софтуер за виртуализация в своята основна структура. Партньорите на двете компании са готови да поддържат подобен ход, пише CRN.

Слуховете за пълно поглъщане на VMware от EMC са провокирани от поскъпването на акциите на VMware с над 2% до $91,14 при затваряне на борсата в понеделник, 3 август. Котировките на EMC пък паднаха с 2%.

Засега няма официални коментари от представители на двете компании относно евентуална сделка. През второто тримесечие на 2015 г. приходите и печалбата на VMware се увеличиха съответно с 3% и  4%, докато EMC отбеляза 2% ръст на приходите и 17% спад на печалбата.

Коментар