Смартфоните ще предугаждат скоро желанията ни

Смартфоните ще събират все повече информация за нас, за да предугаждат нуждите ни от информация

Смартфоните ще събират все повече информация за нас, за да предугаждат нуждите ни от информация

Apple и Google работят над нова технология, която ще позволи на смартфоните да предоставят на потребителите необходимата им информация още преди да са я поискали. Подобна функционалност ще се появи в iOS и Android устройствата още през септември тази година, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Двете компании подхождат различно при разработка на технологията. Помощникът на Apple, който се очаква в деветата версия на iOS, ще прилага информация, изхождайки от данните, съхранявани в iPhone, докато софтуерът на Google ще използва данни от онлайн услуги.

Според анализатори, Apple и Google ще използват новата технология за финансови цели. Apple ще се стреми да привлече повече купувачи, а Google – да увеличи аудиторията за рекламодателите. Освен това функцията за предугаждане на действията на потребителите може да повлияе положително на развитието на умните часовници и т.нар. свързани автомобили.

През май тази година Google демонстрира пред разработчици как смартфонът може да предупреждава шофьорите, наели кола на летището, да я напълнят с гориво, преди да я върнат. Софтуерът изчислява времето за връщане на колата на базата на информацията в пощенските кутии на потребителя и данните на авиокомпаниите.

Стремежът на Google е цифровият помощник да работи денонощно в услуга на потребителите. Ето защо компанията се стреми да събира колкото се може повече данни – от онлайн търсенето, календара, използваните приложения и т.н., за да определи с най-голяма точност интересите на потребителите.

Apple, от друга страна, се ограничава само до данните, съхранявани в смартфона. Софтуерът анализира информацията за това какви приложения, кога и колко дълго са използвани от потребителя, къде се намира потребителят и с кой общува. Освен това софтуерът ще има достъп до някои писма и събития в календара.

Apple планира да изучи и запомни навиците на потребителя – например, ако той слуша регулярно музика по време на сутрешните тренировки, iPhone ще включва автоматично съответната плейлиста, щом потребителят пъхне жака за слушалки в устройството.

Същевременно, шефът на Apple Тим Кук обвинява компании като Google, че продават потребителски данни, докато събираната от iPhone информация не била в разпореждане на Apple. На свой ред, Google отрича подобни обвинения и твърди, че събираната информация не се продава, а се използва единствено за таргетирана реклама.

Коментари по темата: „Смартфоните ще предугаждат скоро желанията ни”

добавете коментар...

  1. Иво

    Няма ли вече да ни имплантират чипове?
    Стига с тези смартфони, гугъл гласис, компютерс… дисплеят ще е в полизрението ни и всичко трябва да е в нас. Ще бъдем като жив компютър, който ще се следи от властите и на когото ще се продават всякакъв вид виртуални щуротии – тип уиджетс!

  2. Нафарфорий

    Много ясно, че продават лични потребителски данни и логично ще отричат това. Така се правят пари от безплатни услуги.

Коментар