Разгаря се скандал в антивирусната индустрия

Евгений Касперский отрече твърденията на Ройтерс за намеса на неговата компания в работата на конкурентни продукти

Евгений Касперски отрече твърденията на Ройтерс за намеса на неговата компания в работата на конкурентни продукти

Скандални разкрития от света на антивирусната индустрия публикува агенция Ройтерс. В центъра на събитията е компанията Лаборатория Касперски, един от основните разработчици на софтуер за сигурност.

Твърди се, че ЛК е въвеждала в заблуждение антивирусните програми на конкурентите, като ги е заставяла да считат за вируси безопасни файлове в компютрите и по този начин да нарушават работата им. Ройтерс се позовава на информация от бивши служители на руската компания, пожелали анонимност.

Дейността на Лаборатория Каспрески е била насочена срещу продукти на конкуренти като Microsoft, AVG Technologies, Avast Software и други разработчици. Атаките са извършени преди 10 години и са имали продължителност седмици и месеци.

Поръчител на някои от атаките е бил лично един от основателите на компанията – Евгений Касперски. Мениджърът е бил недоволен от факта, че конкурентите копират технологии на ЛК, вместо да създават собствени такива. Той наричал компрометирането на конкурентите програми възмездие.

Антивирусите могат да бъдат излъгани чрез т.нар. обратен инженеринг. Анализаторите на ЛК внедрявали във файловете на операционната система допълнителен код по такъв начин, че антивирусите на конкурентите приемали този файл за заразен. След това образци се изпращали анонимно в онлайн агрегатора VirusTotal.

Услугата VirusTotal служи за обмен на образци на зловредни файлове между разработчиците на антивируси. През 2010 г. Лаборатория Касперски провела експеримент, в рамките на който създала 10 файла и ги изпратила във VirusTotal, твърдейки, че са зловредни. Броени дни след това всички 10 файла били определени като зловредни от 14 независими антивирусни компании.

Представители на Microsoft, AVG и Avast съобщават, че в последните години забелязват опити от неизвестна страна да увеличи броя на лъжливите сработвания на антивирусите. На този етап обаче те нямат подозрения и претенции към Лаборатория Касперски, пише CNews.

Руската компания, от своя страна, опровергава твърденията на Ройтерс. Евгений Касперски заявява, че компанията никога не е извършвала подобни тайни операции по въвеждане в заблуда на конкурентни продукти. По неговите думи, подобни действия са неетични, нечестни и незаконни.

Коментари по темата: „Разгаря се скандал в антивирусната индустрия”

добавете коментар...

  1. Антивирус

    Доказано е че всички антивируси са троянски програми. Хората инсталират доброволно вирус, който уж да ги пази от други конкурентни вируси.

  2. Илко

    Американците не обичат конкуренцията, а Касперски са най-добрите.

Коментар