Тонове живак тровят атмосферата у нас

Въглищните централи са един от основните източници на живак в природата

Чрез горенето на въглища в ТЕЦ и битови условия, живакът, който се намира във въглищата, се отделя и попада във въздуха, водите и почвите

Над 700 кг живак се отделят годишно в атмосферата в резултат от битовото отопление, ТЕЦ и горивните процеси в индустрията (вкл. производството на електроенергия). Това установи Грийнпийс – България в новия си доклад „Заровените тайни на въглищата”.

Само за периода 2010 – 2013 г. в България са отделени над 3,3 тона живак, като около 1/3 от количеството е от ТЕЦ и битовото горене. Въглищните централи са един от основните източници на живак в природата. Натрупването на живак в околната среда застрашава както здравето на хората, така и природата. Въпреки сериозността на проблема, той остава скрит за обществото, посочиха от еко-организацията.

Процентно делът на трите основни източника – битово отопление, ТЕЦ и горивни процеси в индустрията, се увеличава, макар през последните години общото количество на емисии живак, отделяни в атмосферния въздух, в България да намалява. Това е обезпокоителна тенденция, като се има предвид сериозни здравни щети, които излагането на живак причинява.

Бебетата, децата и жените в детеродна възраст са най-уязвими от излагането на живак. Сред основните системи, които се засягат от токсичното действие на живака, са нервна, имунна, репродуктивна и дихателна, а от органите – мозък, сърце, бъбреци, щитовидна жлеза.

Чрез горенето на въглища в ТЕЦ и битови условия, живакът, който се намира във въглищата, се отделя и попада във въздуха, водите и почвите. Веднъж попаднал в екосистемата, той се натрупва и остава там за дълго.

И докато за емисиите на други вредни вещества, отделяни при горенето на въглища (фини прахови частици, SOx, NOx), съществуват регламенти за пределно допустими норми, то за живака такива няма. Както в европейското, така и в българското законодателство съдържанието на живак и неговите съединения в атмосферния въздух не е регламентирано, т.е. не са определени пределно допустими норми.

„Въвеждането на строги пределно допустими норми за живак, отделян при горенето на въглища в топлоелектрическите централи, е необходимо. Така ще се ограничи  излагането на хората на неговото вредно въздействие”, заяви Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия” на Грийнпийс-България.

В доклада се обръща внимание и на щетите, които въглищният сектор нанася върху почвите у нас. В резултат от добива на въглища в България през последните десетилетия са засегнати и нарушени около 30 000 хектара площи, което се равнява на 0,03% от общата територия на страната.

Процесите на рекултивация и възстановяване на терените протичат бавно и резултатите са незадоволителни. Съотношението на нарушените площи към общо рекултивираните площи е 3:1. Това води до нарастване на нуждата от отчуждаване на земи от селскостопански, горски и населени места фондове, както и се нарушава балансът между земите в различните фондове.

Организацията настоява за законодателни и нормативни промени, които да определят пределно допустими норми за живак в атмосферния въздух и да следят за тяхното спазване, както и за системно и периодично изследване на почвите, което да следи за тяхното качество и ниво на замърсяване.

Грийнпийс препоръчва също така стимулиране на мерките за енергийна ефективност и широкото навлизане на малки (до 30 кВ) ВЕИ инсталации на ниво домакинства, малък бизнес и общини, които да намалят нуждата от въглищни ТЕЦ.

Коментари по темата: „Тонове живак тровят атмосферата у нас”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ние трябва да сме щастливи от това замърсяване и дори да искаме още, защото това са въглища от българо-руската дружба. Демек ДС-КГБ и съответно печалбите отиват в джобовете на наши другари.

    Но всеки път обаче като се спомене фракинг, там трябва да скачаме и с кръв да браним печалбите на нашите другари.

    Разбира се когато се заговори за атомна енергия там пък трябва да изпадаме във екстаз, защото вече става въпрос за другари от най-висшият ешелон.

  2. Ван

    На ромите не им се отразява никак напротив още повече ще се размножават заради замърсяването.

Коментар