САЩ уличиха Фолксваген в софтуерна измама

Фолксваген използвал в колите си софтуер, който манипулира отделяните вредни газове, за да заобиколи изискванията за опазване на околната среда, твърди EPA

Фолксваген използвал в колите си софтуер, който манипулира нивото на отделяните вредни газове, за да заобиколи изискванията за опазване на околната среда, твърди EPA

САЩ поискаха от немския автомобилен гигант Фолксваген (Volkswagen) да изтегли от пазара половин милион коли, продадени в страната. Властите подозират, че Фолксваген използва софтуер, който манипулира обема на отделяните вредни вещества и по такъв начин компанията заобикаля стандартите за защита на околната среда.

EPA (Агенцията за защита на околната среда) твърди, че Фолксваген е монтирал в колите си т.нар. defeat device – специално устройство, което мами системата за контрол на отделяните вредни вещества с газовете от двигателя. Софтуерната измама е забелязана в 4-цилиндровите модели на Volkswagen и Audi от 2009 до 2015 г.

Използването на defeat device в автомобилите е незаконно и създава заплаха за здравето на населението, отбелязва EPA. Всички производители са длъжни да играят по едни и същи честни плавила, допълват от агенцията, в чиито правомощия е да разследва подобни ситуации.

Софтуерът на VW занижавал реалното ниво на отделяния азотен окис, който влияе негативно на озоновия слой и може да причини смог. Това вещество предизвиква редица здравословни проблеми, вкл. пристъпи на астма и други респираторни заболявания.

Програмата се изключва в условията на градско шофиране и вредните газове превишават нормата, докато при тестовете се включва отново. Освен от EPA немският производител е получил предупреждение за същия проблем и от властите на щата Калифорния.

Фолксваген трябва да изтегли от пазара 482 хиляди дизелови автомобили, продадени в САЩ от 2009 г. насам, съобщи Ню Йорк Таймс. В списъка влизат моделите Volkswagen Jetta, Beetle, Golf, Passat и Audi A3, а загубите за компанията са огромни. Освен това VW я грози глоба в размер на 18 млрд. долара.

Коментари по темата: „САЩ уличиха Фолксваген в софтуерна измама”

добавете коментар...

  1. Golf

    Голфажии.
    Само измами им дай. 🙂

Коментар