Учени управляват мозъка с ултразвук

Учени от калифорнийския институт за биологични изследвания Солк съобщиха за разработка, която може да повлияе сериозно върху развитието на медицината. Те предлагат нов начин за управление на мозъка, сърцето, мускулите и други части на тялото чрез използване на ултразвукови вълни.

Авторите наричат своята разработка соногенетика и твърдят, че успяват да активират отделни неврони чрез ултразвук, съобщи Nature.com. Досега за изследване на мозъчната дейност се разчиташе на оптогенетика – добавяне на светочувствителни протеинови канали в невроните и последващото им активизиране с помощта на лазерни лъчи, фокусирани върху определени клетки.

Недостатък на оптогенетиката е сложността на изследване на клетките, разположени дълбоко в мозъка. На учените се налага да извършват сложни хирургични манипулации, за да имплантират оптични влакна в невроните.

Соногенетиката предлага неинвазивно управление на невроните. За целите на изследването е използван червей Caenorhabditis elegans. Установено е, че на ултразвук реагират само клетки, които имат на повърхността канал от особен тип, наречен TRP-4. Учените обаче са успели да добавят TRP-4 и в клетки, които принципно на реагират на ултразвук.

Изследователите твърдят, че подобни манипулации са възможни и с клетки на човешкия мозък. По време на експериментите е постигнато управление на движението на червея с помощта на ултразвук. Предполага се, че подобен ефект може да се постигне и при човека.

Коментар