Бонусите на топ мениджърите растат независимо от кризата

Шефът на консултантската компания Merrill Lynch оглавява класацията на най-скъпо платените мениджъри през 2007 година в частта бонуси. Джон Тейн е получил допълнително към работната си заплата 83,1 милиона долара, макар и годината да беше неуспешна за неговата компания, съобщи marketwatch.com.
Още няколко финансови мениджъри се нареждат в Топ 10 с бонуси на стойност десетки милиони долари. Тенденцията към нарастване на приходите, получавани от шефовете на банки и инвестиционни компании, се наблюдава от няколко години, независимо от финансовата криза.
Самият Джон Тейн определя резултатите на Merrill Lynch за 2007 година като абсолютно неприемливи. Съпоставими с неговите бонуси са тези на Лойд Бленкфейн от Goldman Sachs Group Inc, който получи 53,9 млн. долара, и на Джон Мек из Morgan Stanley – 41,7 млн. долара. И двете компании също претърпяха загуби през миналата година.
Анализаторите обясняват това несъответствие между резултати и заплащане с т.нар. “революция на мениджърите”. Нейната същност е, че поради липсата на контрол от страна на хилядите акционери, мениджърите сами определят целите и сами се възнаграждават за “достигнатите” резултати.
Допълнителното годишно заплащане на топ ръководителите в САЩ расте неизменно от средата на 90-те години на миналия век. През 2001 година средният бонус на десетте най-високоплатени мениджъри се равняваше на 10,5 млн. долара, докато през 2007-ма вече е 53,8 млн. долара.

Коментар