Трасират пътя за 8K екрани в мобилните устройства

Готова е новата версия на стандарта eDP (Embedded DisplayPort), която ще опрости вграждането на екрани с резолюция 8К в различни мобилни устройства, вкл. смартфони и таблети.

Поредната спецификация, предложена от VESA, носи номер 1.4b, а вече се работи по стандарт 1.5. Продукти с използване на интерфейса eDP 1.4b се очакват на пазара към средата на следващата година – това ще бъдат ноутбуци, таблети, моноблоци (всичко в едно) и дори смартфони.

Интерфейсът eDP обезпечава опростено свързване на дисплеи в мобилни устройства. Той е проектиран с идеята за възможно най-малък брой съединителни линии и същевременно поддържа предаване на данни с висока скорост по тях.

С появата на версия eDP 1.4a през февруари тази година стана възможно включването на панели с внушителната резолюция 8K. Бяха направени две ключови промени, които позволиха намаляване на консумацията на енергия както от самия интерфейс, така и от панелите.

Първо, скоростта на предаване по всяка от четирите линии на eDP 1.4a беше повишена до 8,1 Gbps, като всяка линия може да обслужва отделен сегмент от дисплея. Допускат се три варианта на свързване – един голям панел с резолюция 8K и сумарна скорост на интерфейса 25,92 Gbps; разбиване на панела на два или четири сегмента с по-малка резолюция и съответно с пропорционално намалена скорост, като всеки сегмент се обновява индивидуално.

Второ, eDP 1.4a въведе частично обновяване на екрана във всяка част от сегмента чрез протокола Selective Update (технология Panel Self Refresh), което позволи още по-голяма икономия на енергия в рамките на устройствата.

Новата версия eDP 1.4b внася промени само в протокола Selective Update, като максималната скорост на всяка от четирите линии на интерфейса е запазена на ниво 8,1Gbps. Промените позволяват опростяване на схемите на интерфейса, вкл. драйверите и буферите за временно съхранение на кадри. Това ще намали цената на елементната база, необходима за направата на екрани с подддръжка на вградения DisplayPort стандарт.

Що се отнася до промените в протокола Selective Update, на първо място е въведена двукоординатна адресация на участъка за частично обновяване на екрана. Второ, стъпката на координатите е станала по-малка.

В резултат на това в схемата за реализация отпада нуждата от специален генератор и кварц за него, каквито се използваха при еднокоординатната адресация. Второ, може да се намали капацитета на буфера за временно съхранение на кадри.

Всички тези промени ще направят реализацията на интерфейса eDP 1.4b по-проста, като същевременно стандартът ще стане още по-популярен, отбелязва VESA.

Коментари по темата: „Трасират пътя за 8K екрани в мобилните устройства”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Няма какво да си губят времето с “посредствени” технологии. Направо да пускат 16K (15360×8640) на телефоните. На 5.5″ телефон резолюцията изисква 3204ppi. Това са 12-13 пиксела на мм. Тъкмо ще увеличат продажбите на лупи, което явно е и първоначалният им план – ще продават лупОС.

  2. Van

    Направо с тези подобрения може да се пропусне стандарта 1.4 и 1.5 и …. докато го доизмислят още до към постабилна версия 6.0 🙂

Коментар