Учителка от Смолян взе награда „Даскал Ботьо Петков”

„Имам усещането, че съм потомка на онези даскали, които подготвиха и изнесоха на плещите си цяла една грандиозна епоха, наречена Българско Възраждане”, каза наградената учителка Емилия Узунова

„Имам усещането, че съм потомка на онези даскали, които подготвиха и изнесоха на плещите си цяла една грандиозна епоха, наречена Българско Възраждане”, каза наградената учителка Емилия Узунова

Учителка от Смолян стана носител на Националната награда „Даскал Ботьо Петков”. Емилия Узунова е преподавателка по български език и литература в Природоматематическата гимназия „Васил Левски” в града и има 38-годишна кариера в образованието.

Тя получи бронзов плакет с образа на даскал Ботьо Петков и почетна грамота от Боян Ботйов, председател на Общонародната фондация „Христо Ботйов”, в навечерието на 1-ви ноември – Деня на народните будителите.

„Това е един от най-вълнуващите мигове в моя живот на учител и просветител. Благодаря на Фондацията за специалната награда, която е в Смолян, в област Смолян, в Родопа планина. Ако аз днес съм нейният носител, то означава, че в Родопа планина скромно работят и живеят десетки радетели на българщината”, коментира Узунова.

„Имам усещането, че съм потомка на онези даскали, които подготвиха и изнесоха на плещите си цяла една грандиозна епоха, наречена Българско Възраждане”, каза в словото си наградената учителка.

Отличието е учредено от фондация “Христо Ботйов” преди 16 години  и се присъжда на заслужен просветен деец в навечерието на Деня на будителите. Учредителят на наградата Боян Ботйов обяви, че сред носителите й преобладават дамите, мъжете са четирима, а най-много са преподавателите по български език и литература, следвани от историците, географ и философ.

Коментари по темата: „Учителка от Смолян взе награда „Даскал Ботьо Петков””

добавете коментар...

  1. велчев

    На Боян баща му се казва д-р Брънчев, дядо му осиновен от Кирил Ботев се казва Ноел Шарл! Е какъв Ботйов е Боян тогава!? И като какъв раздава плакети с образа на даскал Ботю Петков, като Боян Шарлов или като Боян Брънчев?!

Коментар