ЧРД: Принс съди музиканти за юбилеен албум

Поп- и фънк-иконата Принс за пореден път срази аудиторията си, но този път отблъсна не само Интернет феновете…
Истинско разочарование е поведението на музикалната икона, която след като спечели популярност и верни почитатели, изведнъж направи 180-градусов завой в поведението си, което се настрои изключително анти-фен и с всеки изминал ден Принс продължаваше да печели врагове, писа techdirt.com.
Всичко започна със заплахи срещу сайтове на привържениците му – през 2007 г. адвокатите на певеца изискаха от трите фенсайта – housequake.com, princefams.com и prince.org да свалят цялото съдържание, което по някакъв начин е свързано със звездата, включително и коментарите; недълго след това последваха и съдебни дела срещу YouTube, eBay и Pirate Bay.
Кулминацията на анти-фен стратегията беше свалянето на видеоклипчета от YouTube, действие, което певецът нямаше право да извърши – визира се случката с парче на Рейдиохед, което Принс изпълни по време на свой концерт. Естествено, буден меломан веднага засне и постна клипче с изпълнението в YouTube.
Проявявайки породилата се отскоро неприязън към YouTube, Принс изиска филмчето да се свали от социалната мрежа, но се сблъска с отпора от страна на Рейдиохед, които реално държат авторските права над песента.
На фона на тези “издънки”, легендарният изпълнител Принс завоюва най-високия връх в музикалната си кариера за последното десетилетие с албума “3121”, с който спечели първо място в класацията на списание “Билборд” Европа Топ 100. “Тавата” осигури на певеца и титлата световен хит-изпълнител, след като дебютира на първо място и в САЩ. 
Друг любопитен факт в историята на поп и фънк идола е, че в началото на 90-те години именно той основава уеб центъра NPG Music Group – първата платформа за директни продажби в Интернет.
И така, последната случка, с която Принс спечели омразата на публиката, е свързана с 50 норвежки музиканти, които се съюзиха с местна звукозаписна компания, за да създадат чудесен подарък за 50-годишнината на Принс: "юбилеен" албум с 81 кавъри на песни. Те счели, че ще бъде добър жест, ако изпратят копие на Принс, и се свързали с представителите му, за да научат на какъв адрес да изпратят копието.
Неочаквано за тях обаче Принс, вместо да се зарадва на изненадата за годишнината му и да я оцени, директно подал иск в съда срещу звукозаписната компания и 50-те музиканти. В молбата си той изискал също така всички копия на албума да бъдат унищожени.
Обект на спора реално са лицензионните права над творбите. Норвежките изпълнители са фиксирали тарифа от по $0,10 на песен и при 81 парчета, крайната цена на албума е около $8. Звукозаписното студио – очевидно неправилно, преценило, че щом то няма да извлече печалба от албума, не се налага и да плаща за него. Дори албумът да е публикуван в разрез със законите за авторското право, този отговор от страна на Принс е твърде краен.

Коментар